U 40 GRADOVA ONLAJN NASTAVA, MEĐU NJIMA I NIŠ (VIDEO)

U 40 GRADOVA ONLAJN NASTAVA, MEĐU NJIMA I NIŠ (VIDEO)

FOTO: ARHIVA Zona plus

Od ponedeljka, 13. Septembra treći, onlajn model nastave uvodi se u srednjim školama u 40 opština Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ovaj model biće primenjivan u Nišu, Doljevcu, Beloj Palaci, Zaječaru, Knjaževcu, Vranju, a tu su i opštine  Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac,Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac,  Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina.

Novi model uvodi se i u opštinama Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U istim lokalnim samoupravama u sedmom i osmom razredu osnovne škole primenjivaće se drugi, kombinovani model.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola je, zbog dominantne transmisije delta varijante korona virusa, koja mozeze izazvati oboljenje i kod osoba koje su preležale bolest i kod vakcinisanih osoba, doneo odluku o da je neophodna upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući osobe potpuno vakcinisane protiv kovida-19 i osobe koje su preležale bolest.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike, sve vreme boravka u školi.

Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvete.