TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2022 TURIZAM - RAZVOJNA ŠANSA Udarne

U GORNJEM MATEJEVCU OSVEŠTANA CRKVA SV. PETRA I PAVLA (VIDEO)

Gornji Matejevac dobio je još jednu crkvu. Vladika niški Arsenije osveštao je crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla i u njoj služio liturgiju na Petrovdan. Osvećenju crkve prisustvovao je veliki broj meštana i zvanica . Novo versko zdanje peto je u Gornjem Matejevcu, zbog čega mnogi ovo niško selo zovu – mali ili niški Hilandar.

U novom crkvenom zdanju, petom u Gornjem Matejevcu, crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla, održana je liturgija i osvećena sama crkva koja je obnovljena na temeljima stare iz 1936. godine. Ktitori crkve su sami meštani i opština Pantelej. Za staru crkvu vezana su razna verovanja meštana.

– Ono što je specifično za ovu crkvu jeste da se u njoj i sam Car Konstantin pričešćivao pre pohoda – priča Vlastimir Cvetković, jedan od meštana Gornjeg Matejevca.

Gradnja crkve bila je obustavljena više od šest decenija. Pored crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u planu je prema rečima Rajkovića, preuređenje krova na crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, za koje je opština Pantelej izdvojila sredstva iz budžeta. Novu crkvu u Gornjem Matejevcu osveštao je vladika niški Arsenije, u prisustvu meštana, zvanica i predstavnika GO Pantelej.

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima GO Pantelej, Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com