U NEDELJU IZBORI ZA SAVETE NACIONALNIH MANJINA (VIDEO)

U NEDELJU IZBORI ZA SAVETE NACIONALNIH MANJINA (VIDEO)

U Srbiji će u nedelju biti održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjine, a na njima će učestvovati 50 izbornih lista. Kako je saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa ima 456.199 birača. Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Glasanje na neposrednim izborima biće sprovedeno na 949 birackih mesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 časova dok će se elektorske skupštine održati u isto vreme, a početak je u 12 časova.


Nacionalne manjina koje će birati članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bugarska, bunjevacka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka. Četiri nacionalne manjine biraće članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina. Glasanje putem elektorske skupštine, odnosno posredno, manje je poznat vid izbora od neposrednih.

Kako navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog reč je o značajnom društvenom događaju ne samo za nacionalne manjine u Srbiji. Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, poverena “javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com