U Nišu bez problema, sve službe spremne

REKAJake kiše, koje su u zapadnoj Srbiji već izazvale izlivanje reka, za sada zaobilaze Niš. Ipak, prema rečima nadležnih, u gradu je sve spremno da se blagovremeno reaguje ukoliko bi se i ovaj kraj suočio sa obilnim padavinama. Na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije koji je održan rano jutros, usvojene su mere koje u slučaju potrebe treba da preduzmu svi u lancu odbrane od eventualnih poplava.

Popisali smo inventar opreme, obavestili firme čije bi mašine eventualno bile angažovane, da ne budemo zatečeni kao pretprošle godine kada smo imali jednu situaciju koja je bila pomalo kritična, kaže zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Ulaže se i u dugoročnu zaštitu od poplava, tako da je ove godine predviđena sanacija četiri kilometra vodotokova drugog reda. Niš samo za radove izdvaja sedam miliona dinara. Poređenja radi, prošle godine izdvojena su četiri miliona a prethodnih godina još manje.

Sve kritične tačke koje su prošle godine čišćene pokazale su se dobrim, nemamo nikakvih izlivanja, kaže načelnik Uprave za poljoprivredu Saša Stojiljković.

Iako je vanredno u celoj zemlji, za sada nije zatraženo da Niš ili bilo koja druga opština intervenišu i pomognu ugroženim mestima. Niš je i za to spreman, kaže Slavković ali očekuje da će poplave stati i da neće biti potrebe za takvim angažovanjem.