VATROGASCIAko bi u Nišu slučajno izbila istovremeno dva požara, pitanje je da li bi oba mogla biti ugašena! Jer vatrogasaca ima mnogo manje od onog što je potrebno gradu veličine Niša! U takvoj situaciji, pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica danas obeležavaju 180 godina postojanja te službe. Ali i u takvim uslovima postižu izvanredne rezultate! A njihova hrabrost tokom intervencija u poplavama i požarima nikada neće biti zaboravljena.

Ovim čamcem su, tokom majskih polava, spaseni mnogi životi. U Obrenovcu, Tekiji, Grabovcu. Niški vatrogasci , zajedno sa kolegama iz cele zemlje hrabro su se suočili sa vodenim bujicama i pomagali gde god je bilo potrebno. I ne samo sa bujicama. Kad god zadesi neka katastrofa, oni su u prvim redovima. Danas je njihov dan. Najbolji među njima je Saša Krstić . Vatrogasac godine.

IOvo nije samo moje priznanje, već svih nas. Moje kolege su moja druga porodica, kaže Saša Krstić.

U niškoj Vatrogasnoj brigadi, samo ih je 85. Nedovoljno i po evropskim standardima , i u praksi.

Na sreću ne dešavaju se dva požara istovremeno, u protivnom ne snmem ni da zamislim šta može da se desi, naglašava vođa Vatrogasno – spasilačke grupe Dragan Icić.

Vatrogasno spasilačake jedinice obeležavaju 7. novembar kao svoj dan. Na današnji dan 1834. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić je, po naredbi kneza Miloša Obrenovića potpisao Uredbu o gašenju požara. Prethodno je, u Kragujevcu, u noći između 6. i 7. novembra u velikom požaru izgorelo 11 dućana, što je bio direktan povod da se počne sa regulisanjem pitanja zaštite od požara i preventive od izbijanja požara.

 

 

By rezija