TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

U NIŠU SUMNJA NA JOŠ TRI SLUČAJA MORBILA (VIDEO)

Sem potvđenog slučaja morbila u Nišu, i to kod nevakcinisanog deteta, postoji sumnja da je zaraženo još troje nevakcinisane

dece, kažu u niškom Domu zdravlja. U Nišu je jedva jedna trećina dece uzrasta od 13 do 24 meseca primila MMR vakcinu, što ukazuje na trend opadanja obuhvata imunizacije, napominju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

 

 

 

Morbili su stigli i u Niš i potvrđeni kod nevakcinisanog dvogodišnjeg deteta. U Nišu mnogi roditelji odlažu da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom poslednjih deset godina, kažu pedijatri.

Napominjemo da je obuhvat vakcinacije u ovom uzrastu do 24 meseca prilično loš, odnosno da je jedva jedna trećina populacije dece uzrasta od nekih 13 meseci do 24 meseca primilo MMR vakcinu.Već negde u starijim uzrastima, treća, četvrta godina, obuhvat je mnogo bolji. Zaključujemo da postoji taj trend odlaganja vakcine u smislu loše pravovremenosti, kaže načelnica pedijatrije dr Snežana Zdravković. 

Kao glavni razlog zbog kojih roditelji odlažu MMR vakcinu navodi veliki uticaj društvenih mreža sa neproverenim informacijama. Virus morbila se veoma brzo širi. Jedna zaražena osoba za kratko vreme može da zarazi 10 do 15 nezaštićenih ljudi.

Uz ovaj jedan dokazan slučaj morbila u Nišu , imali smo još tri slučaja sumnje, čekamo rezultate. Prvi simptomi podsećaju na svaku drugu virusnu infekciju – povišena temperatura, slinavljenje, čak i simptomi kijavice. Zbog čega je i karakteristična takozvana “plačna maska” po kojoj mi nekada i posumnjamo, ukoliko se uz nju i viosku febrilnost deteta javi ospa po telu, dodaje dr Zdravković. 

Neki od simptoma su i upala grla, karakteristične promene na sluzokoži I usnoj duplji, MMR vakcinu bi trebalo da prime deca uzrasta od 13 do 15 meseci.

Apelujem na roditelje dece koja nisu još primila MMR vakcinu, da ih zaštite, naravno za svu ostalu decu koasnijih uzrasta koja nisu primila vakcinu. Napominjem da je ta blagovremensot od velikog značaja, ne samo za to dete, već I za svu onu decu koja iz opravdanih razloga nisu mogla da prime tu vakcinu, kaže dr Sneažana Zdravković. 

Iako su bebe zaštićene antitelima koja dobijaju od majke, u prvoj godini života, imunitet svakog deteta je individualan, te je zaštita za njih najbolja većim obuhvatom vakcinacije druge dece. Poslednji put male boginje su u Nišu zabeležene 2017. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com