U Nišu više od 250 napuštenih vozila

U Nišu više od 250 napuštenih vozila

STARI AUTOMOBILNa teritoriji opštine Medijana napušteno je i ostavljeno između 250 i 350 starih vozila. Kako za Zonu plus objašnjavaju u Upravi ove opštine, u 85% slučajeva, nakon naloga komunalne inspekcije, vlasnici sami uklanjaju vozilo, ali ima i onih koji ne žele da plate odvoženje, pa čekaju da dotrajale automobile odveze Parking servis. Protiv takvih se, kažu u Medijani, pokreće prekršajni postupak.

Na parkingu i između zgrada – tu se u Nišu najčešće mogu naći napušteni automobili. Neki potpuno propali, a neki, čini se, možda još i u voznom stanju. Osim što, kako kažu građani, ne izgleda lepo, zauzima i parking mesto, što, tvrde, Nišu uvek nedostaje.

Iako se prošle godine procenjivalo da na teritoriji opštine stari autoMedijana ima oko 2.000 starih automobila, u ovoj opštini kažu da je inspekcija uočila između 250 i 350. Komunalni inspektori na vozilima ostavljaju rešenje i daju rok vlasniku da automobil ukloni za 3 dana. Ako to ne učini, sledi mu prekršajna prijava.

“Prinudno uklanjanje je predviđeno gradskom odlukom, i to radi Parking servis po nalogu inspektora. Problem je pronaći vlasnika, jer nam se dešavalo da čekamo duže i kada imamo tablice na vozilu koje su istekle. Iz MUP-a smo ponekad mesecima čekali podatke”, kaže načelnik Uprave GO Medijana Saša Markišić

Markišić objašnjava da vozila u 85% slučajeva i uklone sami vlasnici, ali i tu je, kažu, bilo problema. Građani ne žele da plate odnošenje, jer su se automobila već odrekli, pa im je jeftinije da to učini Parking servis.
Nedavno je prvi put u Nišu napravljen i cenovnik za uklanjanje pokretnih stvari, u koje spadaju i stari automobili. Na poslednjoj sednici usvojilo ga je Gradsko veće, i uklanjanje košta 5000 dinara po satu. Vozila se smeštaju na parkingu preduzeća Medijana na Medoševačkom putu, gde je za prvih 10 dana dnevna nakanada 500, a posle toga 50 dinara po danu. Čuvaju se najviše 120 dana, nakon čega Medijana takva vozila  nudi na reciklažu.