TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI

 

U Prokuplju, na Trgu Topličkih junaka, obeležava se Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, u prisustvu   predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Državno-komemorativni skup je počeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, kao i veliki broj građana.

Na obeležavanju će se obratiti patrijarh Porfirije, predsednik Vučić, Milorad Dodik i Anđelka Tošović, koja je u bombardovanju izgubila sestru i oca.

Danas se navršava 25 godine od početka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Vučić: Prošlo je 25 godina i još se ne damo, ne pristajemo na komadanje Srbije

Prokuplje, 24. marta 2024.- U Prokuplju, na Trgu Toplièkih junaka, obeležava se Dan seæanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa. Državno-komemorativni skup je poèeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom. Obeležavanju Dana seæanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandiæ, ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, kao i veliki broj graðana. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

 Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras u Prokuplju na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine da je prošlo 25 godina otada i da se još ne damo i ne pristajemo na komadanje Srbije.

Vučić je na državno-komemorativnom skupu u Prokuplju zahvalio našoj braći i sestrama iz regiona što su došli, iz Crne Gore, Severne Makedonije i svih drugih delova bivše Jugoslavije.

“Prva NATO bomba koja je ubila srpskog vojnika pala je baš ovde u Prokuplju. Ubila je Bobana Nedeljkovića. Njegov otac rekao jednu stvar sa kojom, čini mi se, svaki otac leže i budi se posebno u teškim vremenima. A to je – šta ti je važnije? Dete, sin ili zemlja? Dete ili otadžbina? Čak i kada mu se to najstrašnije što može da se dogodi, dogodilo, nije mogao da odgovori na to pitanje”, rekao je Vučić.

Istakao je da su oni ubili Bobana zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju.

“I misle da su u tome uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo. I još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi, u jednoj maloj zemlji, na jednoj maloj teritoriji, koji se dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na okupaciju i na naređenja sa strane. Jedan mali, ali ponosan narod koji hoće budućnost za sebe i svoju decu, onako kako su je njegovi ljudi odredili i opredelili”, poručio je Vučić.

Vučić: Priština kao pridruženi član PS NATO-tek da znamo da u NATO nikada nećemo

Vučić rekao je tokom obraćanja na državno-komemoratinom skupu povodom obeležavanja dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju da su danas primili Prištinu kao pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a.

“Hvala vam, tek da znamo da nećemo u NATO nikada, da ćemo da čuvamo i štitimo svoju vojnu neutralnost. I kad ih primite u Savet Evrope i na to ćemo da imamo odgovor. Toliko o vašim lažima, o sankcijama Prištini i o svemu drugom. Nema čime ih niste nagradili, nema čime Srbiju niste kaznili”, rekao je Vučić.

On je potom poručio da ne mogu da nam otmu pravo da živimo za svoju zemlju i pravo da slobodu volimo više od bilo čega.

“Mala Srbija boriće se istinom, čašću, znanjem, svim što ima i svim čime raspolaže da sačuva svoju teritoriju, da sačuva svoj narod i da sačuva svoju budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo. I baš kao što je pesma rekla, volimo te otadžbino naša”, rekao je Vučić.

 Vučić je naveo da je večeras posetio porodicu male Bojane, koja je stradala u NATO bombradovanju.

“Bojana je imala 11 meseci. Umrla je u očevim rukama. Otac je tada imao nepunih 30 godina. Iako sam naviknut kao predsednik da dobijam loše vesti, neretko da izrazim saučešće mnogima i nije to uvek lako. Večeras da bih pokazao kako ne plačem, kako sam valjda jak čovek, snažan muškarac, da ne bih zaplakao pred majkom Marijom i pred sestrom Anđelkom, promenio sam temu na najgluplji mogući način, pitam Anđelku kako ide škola i sve znam i kako ide i škola i šta je završila. Da ne pokažete koliko vas to sve boli i 25 godina kasnije”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, i ove godine, više nego prethodnih, navalili su da nam objasne da je u stvari to bilo potrebno, da je to bilo zbog nas, da su oni to sve uradili i napravili kako bi Srbija krenula napred, kako bi Srbija išla u budućnost.

“A onda vam u sledećoj rečenici uz to kako im je žao neke Bojane i neke Milice i neke Sanje, onda vam kažu, verujemo da će Srbija i Kosovo zajedno da gledaju u budućnost. U stvari hoće da vam kažu, ne, ne želimo. Mi smo svoj prljavi posao komadanja Srbije obavili. Moje, kao predsednik Srbije za ove tri godine koliko ću još da obavljam tu dužnost je da im kažem, niste. Jači je ovaj narod i jača je Srbija nego što mislite. Odupiraćemo vam se dok dišemo, odupiraćemo vam se, jer ne možete da nam ukinete slobodu”, poručio je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija nikada neće dobrovoljno pristati da joj uzmu Kosovo i Metohiju – da nestane naša Srbija.

Predsednik je rekao da će se Srbija boriti svim što ima i čime raspolaže, da sačuva svoju teritoriju.

Poručio je svim prijateljima Srbije, kako je rekao “i stvarnim i lažnim” da se Srbija zahvaljuje na svemu.

“Znaćemo da upamtimo sve ovo iz teških vremena, a Srbiju su mnogi pokušali da ugase i nikada nisu uspeli. I ova kiša je znak za preporod Srbije. Pre 25 godina je bio meteorološki divan dan, tada su počeli da ubijaju. Danas je kiša, dosta je vašeg ubijanja”, rekao je predsednik.

Srbija će znati da se sačuva i da se odbrani, poručio je Vučić.

Porfirije: Nevina krv je padala 1999-pamtimo prošlost, idemo odlučno u budućnost 

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Prokuplju na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine da je nevina krv tada padala širom naše zemlje i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno idemo u budućnost.

“Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju neotstupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istina za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovek velik samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo”, istakao je patrijarh Porfirije na državno-komemorativnom skupu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naglasio je da je srećan čovek, jer nikakav ultimatum nije pokolebao naš narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg.

“Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti, u carstvu kojem nas je usmerio Sveti Sava, a kojim se približio i čestiti knez Lazar. Zar i Mala Milica Rakić i Topličanin Boba Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji i svi koji su stradali u NATO bombardovanju nisu stajali na istoj Aveljevoj strani, na strani nevine žrtve, a njihovi likvidatori na Kajinovskoj bratoubilačkoj strani – mržnje čoveka”, rekao je Porfirije.

Istakao je da je nevina krv tada padala širom zemlje koju nam je Bog dao, koja je postala zalog naše nade i seme spasa.

“Zato tužni dve i po decenije i dokle god nas bude, zbog svih koji su tada nasilno oteti od nas, ali verom u Hrista Vaskrslog iz mrtvih i jedinog Gospoda ljubavi, ispovedamo da nas ništa neće moći odvojiti od ljubavi njegove, od ljubavi njihove, zemlje koju smo stolećima sopstvenom krvlju plaćali, našeg opredeljenja da nikad ne damo danak mržnji prema drugom čoveku, makar to bili i oni koji su sami sebe svrstali u red neprijatelja”, rekao je patrijarh.

Naveo je da opredeliti se za Hrista znači stati uz svakog nevinog stradalnika, ma kom narodu pripadao i ma kojoj veri i koji god jezik koristio.

“Zato nas bole rane svakog Avelja, svake nevine žrtve, bez obzira koje je vere i bez obzira koje je boje kože i kom narodu pripada. Nije suština ovakvog stava da mi hoćemo da budemo žrtve, nego da nećemo da budemo kukavice. Ne zato što smo kao pojedinci kolektiv nezreli ili kao što bi neki mogli reći inate se, drže se nezrele tvrdoglavosti i bezumne hrabrosti i spremnosti da budu provokatori. Ne, upravo je suprotno. Naš orijentir i merilo su sve ti mučenici koji su ostali dostojni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu, a to je najjači mogući izraz čovekove zrelosti i bogolikosti”, rekao je on.

Porfirije ističe da zato i pored činjenice da smo izgubili najmilije i pored toga što je tuga skrhala naša srca, glavni osećaj koji nas obuzima ne bude neutešna žalost nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, da imamo i da ćemo imati najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju golgotsku žrtvu za egzekutorske privilegije.

Rezimirajući povod ovog molitvenog sećanja, patrijarh je poručio da pamtimo prošlost, da živimo sadašnjost koja nam je data i da odlučno gledamo u budućnost, imajući za vodilju nadu.

“Dragi Topličani, radujem se što sam večeras sa vama, narodom ovog kraja, na čelu sa vašom duhovnom zvezdom vodiljom i prvim domaćinom Prokuplja, svetim velikomučenikom Prokopijem, čiji deo moštiju ovde vekovima počiva, rađa ljude neustrašive vere, vere koja ne ustupa pred silama laži i zla ovoga sveta po cenu života. Kako nekada Prokopije, tako i Topličani od postanka do danas. Samo takav stav je mogao da iznedri Gvozdeni puk, izvojuje slobodu, preživi bombardovanje i ide dalje sa porukom mira i ljubavi, prema svima sa uverenjem da je dobro jače od zla”, rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je kako su žrtve agresije koja je trajala 78 dana sledbenici Svetog Prokopija i Hristovi braća i sestre.

“Molimo se da svi razumeju da smo svi jedni drugima potrebni, da su svi ljudi braća i da su svi naša braća. Čak i oni koji nas progone i kleveću, kojima smo nažalost i do danas meta. Mi nikoga nećemo progoniti i klevetati, ali istinu, i zbog njih i zbog nas, objavljivaćemo i svedočićemo”, poručio je patrijarh.

Patrijarh je pročitao deo molitve svog prethodnika, patrijarha Pavla.

“Opomeni se neprijatelja naših koji nas mrze i ugnjetavaju i nemoj im dati po delima njihovim, nego ih urazumi po velikoj Tvojoj milosti, kako bi i oni uvideli da zlo dobra doneti ne može. Crkvu Tvoju svetu i verne Tvoje izbavi od svakoga zla”, naveo je u molitvi patrijarh.

 Tošović: Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju

Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve NATO agresije Bojane Tošović i ćerka nastradalog Božina Tošovića, na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u Prokuplju, rekla je da vreme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju.

“Danas je nedelja, 24. mart 2024. godine. Prošlo je 25 godina od kada su mog oca i moju sestru odnele ptice i oni su napustili ovaj svet, ja ih nisam upoznala, bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri 11. aprila 1999. godine, bila je velika subota, moja porodica se spremala za naš veliki praznik Vaskrs. Trebao je biti njihov prvi zajednički praznik, ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu. Tako je i sada posle 25 godina”, rekla je Anđelka.

Nije, kaže, ni na koga ljuta i nikoga ne mrzi, i ne želi nikome zlo, čak ni onima koji su zlo naneli njoj i njenoj zemlji.

“Verujem da se dobrotom rađa ljubav i da je Bog jedini sudija”, poručila je ona.

Zahvalila je predsedniku Srbije i rukovodstvu Srbije zbog toga što, kako je navela, “ne dozvoljavaju da izbledi sećanje na bol naših ljudi”.

 Dodik: Ponosan sam na Srbiju kako se izdigla i izgradila

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je ponosan na Srbiju i srpski narod jer su se posle NATO bombardovanja izdigli i da se Srbija izgradila i da Srbija žrtvama tog bombardovanja poručuje da smo nastavili da živimo.

Prokuplje, 24. marta 2024.- U Prokuplju, na Trgu Toplièkih junaka, obeležava se Dan seæanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa. Državno-komemorativni skup je poèeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom. Obeležavanju Dana seæanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandiæ, ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, kao i veliki broj graðana. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

“Srbija se izgradila u poslednjih 12 godina pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića, u toj meri da je danas stabilna i sigurna zemlja za sve njene ljude, bez obzira na naciju i narod. Da je danas Srbija uvažena u regionu, da je danas Srbija uvažena i na globalnom nivou. Mala u odnosu na druge, ali dovoljno snažna sa svojim karakterom da ide dalje. I da ne nosi mržnju u sebi, ali da nikada ne zaboravi i da nikada, bar što se mene tiče, ne oprosti”, poručio je Dodik na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. u Prokuplju.

Govoreći na ceremoniji, Dodik je rekao da su mnogi od nas izgubili nekog, zato što je neki tuđin hteo da ovde upravlja i da modelira naše živote.

“I opet kad sada pogledam, šta su učinili sa svim tim. Da li je nestala Srbija? Nije. Da li je uništena Srbija? Da, porušili su je, ali smo izgradili. Da li su nestali Srbi? Ne, nisu nestali Srbi. Šta ste hteli ovim da uradite? Da promenite naš karakter? Da kažete kako ste baš hteli da promenite režim koji vama nešto nije odgovarao i bacali ste bombe po prvi put u istoriji, a rušili ste stotine režima bez intervencija vojnih, naravno pokušavajući da upravljate drugim zemljama”, rekao je Dodik.

Istakao je da su se utrkivali oni koji su u Drugom svetskom ratu bili na drugoj strani, da nas bombarduju poput Nemačke i nekih drugih zemalja.

“Da bacaju bombe, ali očigledno im to nije bilo dovoljno nekoliko decenija pre. Ubijali su nam decu. Zato sam ponosan na ono što je Srbija uspela, a s njom i Republika Srpska. Ostali smo dostojanstveni, slobodarski narod. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta. Zajedno sa našom verom, zajedno sa našom krsnom slavom, našim pismom, jezikom. Svim onim što čini naš narod posebnim. Mi ne želimo nikome drugome i drugačijem nikakvo zlo. Želimo da živimo u miru. Želimo da taj mir traje za svakog podjednako”, poručio je Dodik.

On je međunarodnoj zajednici poručio da je lagala kada je govorila o Rezoluciji 1244, Briselskom sporazumu, Dejtonskom sporazumu i zapitao da li ikada govore istinu.

“Srbi su naterani svih ovih 30 godina da gube vreme u stalnim isčekivanjima, da ne možemo da još veći zamah uzmemo u našem razvoju. Mi smo stalno zarobljeni u nekim pregovorima, u nekim dogovorima koji nameću oni koji samo žele da kažu, nema ni pregovora, nema ni dogovora. Imate ultimatum. Kada ćete jednog dana to prihvatiti? A mi ćemo to proglasiti dogovorom i završetkom tih dogovora”, naveo je Dodik.

Kako je rekao, kada misle na Kosovo i Metohiju i kada misle na Republiku Srpsku, onda različito o njima govore.

“Reći će da Kosovo može ili treba da bude kao navodno neka država. A Republika Srpska kaže ćutite i nemojte ništa da govorite. Vi morate da budete kažnjeni. E sad možda bi nešto u tome svemu i uspeli da nije Srba i da nije jake, snažne volje našeg naroda, naše države Srbije, naše države Republike Srpske, da nije naše želje da zajedno prebrodimo sve ovo, ne nanoseći nikome zlo”, poručio je Dodik.

On smatra da se Srbija mora danas okupiti oko jedine ideje, a to je politika koju vodi predsednik Vučić.

“Nisam svih ovih godina sreo nikoga iz opozicije ili neke druge strukture da se našao na ovakvim mestima. A reći ću vam još nešto. I pre Vučića sam bio funkcioner u Republici Srpskoj i bio sam u prilici da vidim tadašnje na ovakvim mestima. I moram da vam kažem da ih ni tada nisam video, jer se tada ovo nije obeležavalo”, naglasio je Dodik.            

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com