U Sinagogi otovrena zložba “Slobodno zidarstvo u Srbiji”

U Sinagogi otovrena zložba “Slobodno zidarstvo u Srbiji”

Dokumenta, fotografije, kao i masonske znake i simbole Nišlije imaju priliku da vide u niškoj Sinagogi na izložbi “Slobodno zidarstvo u Srbiji”. Izložbu je otvorio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, a osim velikog broja gostiju, otvaranju prisustvuju i veliki majstor Regularne lože Srbije Ranko Vujačič, veliki majstori Turske i Američko -kanadske lože, kao i masonsko bratstvo Engleske i Albanske lože.

Čekić i sveća na stolu, prepoznatljivo oko iznad njega, lente. Masonski simboli i rituali ispunjeni mistikom godinama bude znatiželju i podstiču razne priče. Punih 230 godina, koliko veliko masonsko bratstvo u Srbiji postoji. Jedan od razloga za organizovanje izložbe o slobodnim zidarima, najpre u Beogradu, a potom i u Nišu jeste i demistifikacija bratstva, kaže Veliki majstor Regularne velike lože Srbije Ranko Vujačić.

Mnogi veliki Srbi bili su masoni. Izmedju ostalih Dositej Obradović, kralj Aleksandar Karađorđević, Jovan Dučić, Branislav Nušić. Mnogi od njih zaslužni su za kulturni i finsansijski prosperitet Srbije. Jedan deo izložbe posvećen je i njima. Medju bratstvom se razgovara o svemu sem, kažu, o religiji i politici. Izložbu je otvorio gradonačelnik Niša zoran Perišić.

Niška loža Nemanja formirana je 22.aprila 1892. godine. Njeni osnivači bili su i trgovac Djordje Nešić, apotekar Petar Arandjelović, a jedan od braće bio je i Stevan Sremac.MASONI