U ŠKOLU KAO PRE KORONE, ALI OBAVEZNE MASKE! A POSLE, VIDEĆEMO… (VIDEO)

U ŠKOLU KAO PRE KORONE, ALI OBAVEZNE MASKE! A POSLE, VIDEĆEMO… (VIDEO)

Nova škoska godina počeće uobičajeno 1. septembra sa časovima od po 45 minuta bez podela učenika na grupe i onlajn nastave. Tako je odlučio Krizni štab na današnjoj sednici.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se u zavisnosti od epidemiološke situacije nastava u školi odvijati na tri načina.

SEMAFOR I TRI MODELA

MODEL 1

– Za slobodno okruženje, za sve učenike, da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovoraju.

– Vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu uceniku na 1,5 metara.

MODEL 2

– Kombinovana nastava: jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava.

– U srednjim školama smena kombinovanog modela na dnevnom, a ne sedmičnom nivou.

MODEL 3

– Za najugroženije lokalne samouprave!

– Srednjoškolci imaju onlajn nastavu.

– Osnovci do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 ucenika,

– Osnovci od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Tim za škole pratiće primenu preventivnih mera u školama kao i situaciju u svakoj lokalnoj samoupravi i donosiće odluku koji model nastave može da se primeni na osnovu broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova i poštovanju mera.

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

“Primenjivaće se model u skladu sa rizikom, kada Tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave i o tome obaveštava škole i one do petka u 12 casova obaveštavaju roditelje samo u slučaju promene modela”, rekao je Ružić.

ŠKOLA POD MASKAMA

Ružić je pojasnio da će deca nositi maske, a da nastavnici koji su vakcinisani neće morati da imaju maske osim kada se približe đacima na bliže od metar i po.

Kako je rekao, Krizni štab želi da pošalje nekoliko važnih poruka, da je obrazovanje jedan od prioriteta u našem radu.

“Razgovarali smo sa zdravstvenom strukom koju moramo da poslušamo. Prioritet je očuvanje zdravlja svih nas. Primili smo konstruktivne sugestije od sindikata. Bio nam je cilj da po odluci štaba izađemo isključivo sa jasno donetom odlukom i sigurnom informacijom. Intencija nam je da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta,” rekao je Ružić.

Ružić je naveo da Ministarstvo nije želelo da izlazi sa nagađenjem kako će izgledati školska godina, već je cilj bio da se pred učenike, roditelje i nastavnike izađe sa jasnom odlukom.

“Sigurno je bilo da nam je intencija da nastava krene redovno, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta, jer smatramo to najvažnijim i najzdravijim pristupom za obrazovanje”, rekao je Ružić.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači, rekao je Ružic.

Ministar prosvete naglasio je da je u više navrata isticano koliko je vakcinacija važna, znamo da je to civilizacijska tekovina.

“Značajno je da u ime Vlade i ministarstva apelujem i na sve prosvetne radnike, ali i na sve građane da pristupe imunizaciji,” podvukao je Ružić.

 

KON: MASKE “ZAMENILE” VAKCINACIJU

.FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da epidemiološka situacija nije naklonjena jer će se početak školske godine poklopiti sa visokim nivoom virulentnosti kovida zbog čega je bitno da se striktno poštuje usvojen dokument na Kriznom štabu.

“Sve je to moguće realizovati. Tim koji je formiran imaće jako puno posla. Epidemiološka situacija nam nije baš naklonjena. Podrazumeva se da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici vakcinisani. Definisano je i kad mogu da se skinu i kad da se nose maske. Maske su zamenile sada vakcinaciju. Želim i roditeljima i deci da što lepše krenu u školu i da počnemo da obaramo krivu koja ide prema gore,” naglasio je Kon.

On je istakao da modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ako nisu, moraju da nose maske.

“Vidi se da su, kako shvatam, maske zamenile vakcinaciju, što, u situaciji kada imamo vakcine koje su prošle sve što je neophodno po standardima da budu primenjivane kao potpuno bezbedne, nije razumljivo. Ali takva je situacija”, rekao je Kon.

U ovoj situaciji poželeo je roditeljima i deci da što lepše krenu u školu, da se izborimo sa ovom situacijom i počnemo da obaramo krivu koja ide naglo prema gore.

“Glavno oružje nedovoljno koristimo, a ono je vakcina. Ssto više oko dece ima vakcinisanih, manje može dete da unese u školu virus”, rekao je on.

Bez odluka o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji

Kako kaže, bilo je govora o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji, ali nikakve odluke u vezi sa tim temama nisu donete na današnjoj sednici Kriznog štaba.

“Mi smatramo da je potpuno neprihvatljivo da neko ko radi sa pacijentima bude nevakcinisan – apostrofirao je Kon i dodao da kompletna nauka stoji iza apela za vakcinaciju, i da iz dubine duše, srži svoga bića, želi dobro deci i Srbiji.”

Kon:Treća doza vakcine daće rezultate

Odluka o davanju treće doze vakcine je primerena u aktuelnoj situaciji i uveren sam daće rezultate, ocenio je d epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba, ukazao da je treća doza nešto što je pokazano da je bilo od koristi u Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu.

“U određenim situacijama dolazi do proboja imuniteta. U vreme cirkulacije virusa i oni koji su vakcinisani, čak i sa dve doze, mogu zbog pada zaštite koje su dobili vakcinom da budu inficirani. Sa trećom dozom se pojačava individualna zaštita”, objasnio je on.

Kon je rekao da davanje treće doze utiče na cirkulaciju virusa, jer se smanjuje mogućnost da pre svega stariji građani, koji su u dodatnom riziku, budu zaraženi.

Naveo je da je u Izraelu, gde je za 15-ak dana više od 1,4 miliona građana primilo treću dozu, vidljiv pad obolevanja i hospitalzacije onih koji su vakcinisani trećom dozom.