strajk prosvetara.avi_snapshot_00.00_[2014.10.20_12.25.21]Prosvetni radnici u Srbiji u sredu će potpuno obustaviti nastavu, najavljuju iz sva četiri reprezentativna sindikata prosvetara. U Beogradu će se održati i protest ispred zgrade resornog ministarstva, na kome će učestvovati prosvetni radnici iz cele zemlje. Prosvetari traže izuzimanje iz odluke Vlade Srbije o smanjenju plata u javnom sektoru, pozivajući se na svoj ionako težak položaj.

Što se Niša tiče, sva četiri sindikata prosvetnih radnika saglasni su da u sredu ponovo krenu u protest. Da li u totalnu, jednodnevnu obustavu nastave, ili neki drugi oblik štrajka znaće se već sutra, bar što se niške kancelarije Samostalnog sindikata prosvetnih radnika tiče.

Moramo da ispoštujemo Statut i tajnom glasanjem se izjasnimo da li smo, ili nismo za totalnu obustave nastave. To ćemo uraditi već u ponedeljak, kaže Zorica Kitanović iz Samostalnog sindikata.

Osim što neće biti nastave, plan je i da prosvetari iz unutrašnjosti u sredu dodju u Beograd, na protest ispred ministarstva prosvete.  Po dvoje iz svake škole. Međutim, u Samostalnom sindikatu kažu da njihovi članovi neće u sredu ići u prestonicu.

Prosvetni radnici, nezadovoljni materijalnim položajem, drugog oktobra su organizoovali jednočasovni protest tražeći isto što traže I sada – da budu izuzeti iz odluke Vlade Srbije o smanjenju plata u javnom sektoru.

 

By rezija