TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

U SUSRET BELDOCSU – BELDOCS EHO

Foto: NKC

Turneja Beldocs festivala pod nazivom Beldocs Eho se održava od 2011. godine, kroz koju Beldocs nastavlja da kvalitetnim i atraktivnim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku širom Srbije, nudeći sem domaće i bogatu međunarodnu selekciju.

U susret novom izdanju Beldocsa od 10. do 17. maja, turneja ovog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma predstaviće osam najznačajnijih filmova iz programa dva prethodna izdanja festivala, 2021. i 2022. godine.

Publika će biti u prilici da pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima. Projekcije su u Maloj sali NKC-a, a ulaz je besplatan.

Sreda, 3. maj

Foto: NKC

19,00 Novo Jevanđelje / The New Gospel, Milo Rau, Nemačka, Švajcarska, Italija, 2020, 107’

U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni. Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/novo-jevandjelje/

 

Foto: NKC

21,00 Krtica / The Mole, Mads Brügger, Danska, Norveška, 2020, 120’

Istiniti špijunski triler o penzionisanom kuvaru iz Danske i njegovom dvostrukom životu koji vodi kao tajni agent. Zajedno sa pomoćnikom, bivšim dilerom kokaina za džet-set, krtica se infiltrira u jednu od najbrutalnijih svetskih diktatura, onu u Severnoj Koreji. Filmska ekipa će više od deset godina imati pristup srcu internacionalne kriminalne mreže. Ali koliko dugo mogu da guraju kovertu pre nego što se zamka zatvori?

Beldocs stranica: https://www.beldocs.rs/product/krtica/

 

Četvrtak, 4. maj

19,00 Nešto prelepo što preostane / Beautiful Something Left Behind, Katrine Philp, Danska, 2020, 88’

Zajednica ”Dobre tuge” u Nju Džerziju usredsređuje se na holistički pristup žalosti, gde deca mogu da se prepuste gnevu u “vulkanskoj sobi” ili da se oproste od mede pacijenta koji umire u “bolničkoj sobi”. U toku godinu dana, približavamo se Kimi, Nikiju, Piteru, Nori, Nolanu i Mikejli zajedno sa njihovom stalnom saputnicom – tugom, dok dolaze na svoje nedeljne sastanke grupe u ”Dobroj tugi”, obavljaju male rituale da bi se sećali svojih voljenih i nastavili sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/nesto-prelepo-sto-preostane/

 

Foto: NKC

21,00 F@ck This Job, Vera Krichevskaya — Nemačka, VelikaBritanija, 2021, 104′

Ubrzana slika turbulentnog uspona i pada ruskog TV kanala Dožd. Film nas vodi kroz priču o njegovoj osnivačici Nataši i sve većoj državnoj represiji sa kojom se ta televizija suočava. Postavlja se pitanje: šta ona da radi sa uspešnim TV kanalom sada kada dovodi u opasnost živote svojih kolega?

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/jbes-ovaj-posao/

 

Petak, 5. maj

19,00 Podigni lestvicu / Raise the Bar, Guðjón Ragnarsson — Island, Finska, 2021, 70′

Ženski košarkaški tim želi da razbije kulturne barijere. Njihov program treninga je intenzivan i kontroverzan, a vodi ih prekvalifikovan i neobičan trener koji konstantno podiže lestvicu. Tim postiže izvrsne rezultate, a devojke postaju jake, samostalne i spremne da promene svet. Ali da li je svet spreman za njih?

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/podigni-lestvicu/

 

21,00 Nemi glas / Silent Voice, Reka Valerik, Francuska,Belgija, 2020, 51’

Havaž, mladi MMA (Mešovite borilačke veštine) borac, pobegao je iz Čečenije kad je njegov brat otkrio njegovu homoseksualnost i obećao da će da ga ubije, pod progonom Kadirovljevog režima. U Briselu, suočen sa šokom izgnanstva, dobio je mutizam. Jedina veza koju održava sa Čečenijom su glasovne poruke koje mu šalje njegova majka. Film prati Havažove prve mesece u Belgiji. Prisiljen da živi u potpunoj anonimnosti da bi izbegao čečensku dijasporu, pokušaće da izgradi novi identitet.

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/nemi-glas/

 

Ponedeljak, 8. maj

19,00 Napolju / Outside, OlhaZhurba — Ukrajina, Danska, Holandija, 2022, 79′

Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta koji pet godina kasnije puni 18 godina i iznenada se opet vraća na ulicu bez ičega u džepu osim upaljača i noža. Hoće li konačno povratiti kontrolu nad svojim životom?

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/napolju/

 

21,00 Autoportret / Self Portrait, Margreth Olin, KatjaHøgset, EspenWallin, Norveška, 2020, 80’

Lene od svoje desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Godinama se krila od norveškog zdravstvenog sistema. A onda je sama naučila da slika umetničke fotografije. Film je portret umetnika i portret smrtonosne bolesti. Cilj njenog projekta je da prikaže stid i suoči se sa svojom bolešću. Njene fotografije su gole i iskrene.

Beldocs stranica:https://www.beldocs.rs/product/autoportret/

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com