Ubistva novinara još uvek nerazjašnjena

NOVINARI.avi_snapshot_00.00_[2014.11.02_19.03.19]Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima obeležava se danas. Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ističe da je to izuzetan povod za skretanje pažnje na nerazrešene slučajeve ubistva novinara širom sveta. U proglasu koji prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije ukazuje se da u pojedinim krajevima sveta postoje zastrašivanje i zlostavljanje medijskih radnika i poziva vlasti država u kojima je najviše nerazjašnjenih ubistava novinara da istraže te zločine i da počinioce izvedu pred lice pravde.

Novinarski poziv često može biti opasan, a hrabrost ih može koštati glave. Ipak, ubistva nisu jedini zločini nad novinarima – tu su i pretnje, zastrašivanja i fizičko nasilje. I to samo zato što su obavljali svoj posao.

Ispada da je novinarska profesionalna hrabrost kažnjiva, a represija nad takvim novinarima dozvoljena, kaže novinarka Zorica Miladinović.

Najteži zločini nad novinarima u Srbiji i dalje ostaju nekažnjeni.

Ministarstvo kulture i informisanja kaže da ima pomaka u rasvetljavanju zločina Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića, ali postavlja se pitanje zašto se time ne bavi policija. To su zločini koji su se dogodili još pre 15 i više godina, a tek sada se vide pomaci, dodaje novinarka Miladinović.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. U toku 2014. Godine je u svetu je stradalo 100 novinara, a najvećem riziku su izloženi medijski radnici u Pakistanu, Siriji, Iraku, Palestini i Ukrajini.