Udruženja: Nišu fali "Predah od roditeljstva"

daunov-sindrom-udruzenjeOd ukupnog broja osoba sa invaliditetom u Srbiji, prema podacima SZO, polovina je sa smetnjama u mentalnom razvoju. Niško Društvo za pomoć mentalno nerazvijeniim osobama ima skoro 900 članova, a Udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindrom broji preko 100 članova. Tamna brojka, je tvrde, mnogo veća.

U Udruženju za pomoć osobama sa Daunovim sindromom za korisnike organizuju brojne radionice kako bi ih animirali. Međutim, kažu da njima puno toga nedostaje. Najpre usluga Predah od roditeljstva koji je ranije projektno sprovođena u Domu Duško Radović.

Roditelj može decu da ostavi ujutru do uveče, dete može da prespava u Predahu koliko je potrebno. Trajno rešenje za naše biološke porodice kada mi odemo sa ovog sveta je stanovanje uz podršku, kaže predstavnica Udruženja Lelica Bogdanović.

Pošto ne postoji novac za realizaciju tih projekata i grad ne može finansijski da pokrije sve projektne aktivnosti, pretpostavka je da možda država treba da reši problem i da Predah od roditeljstva zaživi kao stalni oblik socijalne zaštite, kaže predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Jordan Ivanović.

Udruženja imaju problem i sa cenom zakupa prostora, a predlog rešenja su subvencije, kaže Ivanović. Članove je obišla i nova većnica za oblast socijalne zaštite Tijana Đorđević Ilić kako bi pomogla u rešavanju tih problema.

Inicijativa gradskog veća je u dogovoru sa predsednikom Saveta da na terenu vidimo šta su njihovi problemi, zahtevi kako bismo bili ekspeditivniji u rešavanju istih, kaže Đorđević Ilić.

Grad je ove godine za projekte 17 niških Uduženja izdvojio više od 13 miliona, a za personalne asistente i lične pratioce blizu 14 miliona dinara.