UHAPŠENA TRI DIREKTORA PRIVREDNIH DRUŠTAVA IZ NIŠA

UHAPŠENA TRI DIREKTORA PRIVREDNIH DRUŠTAVA IZ NIŠA

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapšena su tri odgovorna lica privrednih društava iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje, a dvoje od njih i krivična dela neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit kao i zloupotrebe položaja odgovornog lica čime su utajili porez za više od 153 miliona dinara.

“Osumnjičeni su u periodu od juna 2016. do aprila 2019. godine, lažno fakturisali medicinska sredstva kojima je istekao rok i za koja nisu imali dozvolu za promet po znatno većim cenama kako bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a. Zatim su, pokrenuli i ostvarili stečaj za dva privredna društva bez izmirivanja obaveze po osnovu uplate PDV-a.

Zloupotreba položaja izvršena je od strane odgovornog lica privrednog društva koji je bez odobrenja stečajnog upravnika prodao potraživanja i oštetio privredno društvo za više od 1,5 miliona dinara” – navode iz Poreske uprave.

Odgovorna lica su lišena slobode i određena im je mera zadržavanja do 48 sati.