Still0906_00000Povraćaj PDV – a na opremu za bebe se ukida. Ova vest naljutila je mnoge, pre svega, roditelja. Kažu da je za čuvanje i negovanje deteta potrebno mnogo novca i da je ovakav predlog suprotan pronatalitetnoj politici.

Mnogo je teško čuvati bebu. Mnogo novca treba za pelene, vlažne maramice, mleko u prahu, kaže jedna Nišlijka.

U javnosti se sepkuliše da će povraćaj na PDV za bebi hranu i opremu biti ukinut od 1. januara. A ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da će vrlo brzo sa Ministarstvom finansija izaći sa konačnim predlogom.

Pošli smo od stanovišta da bi bilo bolje da ta količina novca koja je predviđena za oslobađanje od PDV bude podeljena ravnomerno svim roditeljima kroz meru roditeljskog dodatka pa bi na taj način došli i do povećanja roditeljskog dodatka, kaže Vulin.

S druge strane predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da postoji nekoliko vrsta pomoći roditeljima, ne samo povraćaj PDV-a od prodaje bebi opreme koji je dosta opteretio administraciju.

Povodom ove vesti reagovao je i roditeljski portal Bebac. Kažu da je time država pokazala da joj nije stalo do osnovnih potreba desetine hiljada porodica i zatražila od države da ukine PDV na opremu i hranu na bebe u potpunosti. Bebac smatra da država tom odlukom podstiče sivu ekonomiju i primorava porodice da potrepštine za bebe kupuju u inostranstvu.