UKLJUČIVANJE LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI U PROCES PRISTUPANJA SRBIJE EU

UKLJUČIVANJE LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI U PROCES PRISTUPANJA SRBIJE EU

Održan je deveti po redu Zajednički konsultativni odbor Komiteta regiona EU kojim zajedno sa Francom Šausbergerom iz Austrije kopredsedava gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnice, ZKO radio je u dve sesije. Tema na prvoj sesiji bila je uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije EU, a na drugoj sesiji govorilo se o zaštiti životne sredine, klimatskim akcijama i energiji.

Učesnici su saglasni da je Srbija učinila napredak u periodu između dva izveštaja EU.

Analiziran je najnoviji godišnji izveštaj EU o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, o vladavini prava, borbi protiv korupcije, poboljšanju poslovnog okruženja, zelenoj agendi, reformi javne uprave. Bilo je reči i o proširenju TAEKS programa na lokalne i regionalne vlasti u Srbiji.

Na Zajedničkom konsultativnom odboru Komiteta regiona EU (Srbija) govorili su državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić, predstavnici Niša, Čačka, Kragujevca, AP Vojvodine, Predstavnici Delegacije EU u Srbiji, izvestilac Komiteta regiona EU za paket proširenja 2021. godine, predstavnik Sektora za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji.