UKLONITI ARHITEKTONSKE BARIJERE NA PALILULI (VIDEO)

UKLONITI ARHITEKTONSKE BARIJERE NA PALILULI (VIDEO)

Veliki broj arhitektonskih barijera i zapošljavanje i dalje su najveći problemi osoba sa invaliditetom, rečeno je povodom njihovog međunarodnog dana koji je obeležen i u Nišu.

Iako je napravljen pomak u odnosu na prethodne godine osobama sa invaliditetom je potrebna veća podrška u zajednici koja bi im omogućila normalan život i kretanje zbog čega su se obratili nadležnima u Gradskoj opštini Palilula.

Postojanje arhitektonskih barijera utiče negativno i na radno angažovanje osoba sa invaliditetom. Iako je zakonom propisano da svi poslodavci u Srbiji koji imaju 20 ili više lica u radnom odnosu su u obavezi da zaposle osobe sa invaliditetom, potrebno je veća podrška zajednice kako bi se popravio status osoba sa invaliditetom.

U Gradskoj opštini Palilula kažu da će pored izdvajanja novca iz opštinskog budžeta za narednu godinu realizovati i više projekata koji se tiču poboljšajna statusa osoba invaliditeta u Nišu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana.

U Srbiji živi više od 700.000 osoba s invaliditetom.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com