ZMIJEU centru Niša, u Dušanovoj ulici, smuk dugačak metar i po preplašio je Nišlije. Pojavio se na kolovozu, a onda je rešio da krene i preko ulice. Tada su gradjani u pomoć pozvali Udruženje ZOO planet.

Zmija je izašla po ovoj kiši jer su je radovi isterali iz svog skrovišta. Krenula je preko ulice, ali izgleda da je neko vozilo malo zakačilo, kaže Dušan Stojanović iz Udruženja ZOO planet.

Zoo planet je od početka proleća sa niških ulica uklonio dvadesetak zmija. Vreme im je, kažu da izlaze iz svojih skrovišta zbog parenja, ali to neće trajati još dugo. Najviše desetak dana, kada će se sakriti od vrućina. Sve pronadjene zmije obeleže i puste u priprodu. Poručuju Nišlijama da se na plaše ovih životinja, jer one nisu neprijatelji ljudi.

Naročito belouške i smukovi. Ne da nisu otrovni, već su i korisni. Love miševe i pacove koji prenose zarazu. Baš zbog hrane i smeća ih i ima po gradovima, kaže Stojanović.

Ali kada se desi da se u jednoj kuću nastani na stotine njih, kao što je slučaj sa kućom porodice Šimunović nadomak Boljevca, onda mogu da budu i pretnja. Naročito kada medju njima ima i otrovnica a noću izlaze i gamižu preko dece.

Čuju se kako po lamperiji gmižu, oseća se i miris hrane koju navlače, kaže Stojanović.

Medjutim, da bi se uklonile zmije mora da se sruše pojedini delovi kuće. Jer kuća je puna rupa, pa zmije lako pobegnu.

Tu je i gradjevinska inspekcija, jer moraćemo da rušimo da bi došli do njih, priča Dušan.

Porodica je iseljena iz kuće dok se sve zmije ne uklone, ali kada se uklanjanje završi, neće imati gde da se vrate. Zato su u ZOO planetu pokrenuli akciju prikupljanja novca ili gradjevinskog materijala, kako bi se porodici Šimunović obezbedio krov nad glavom.