UKLONJENE SVE BARIKADE NA KOSOVU (VIDEO)

UKLONJENE SVE BARIKADE NA KOSOVU (VIDEO)

KP: Uklonjene sve barikade na severu KiM

Portparol kosovske policije za severni region Branislav Radović rekao je danas da su sve barikade na severu Kosova i Metohije uklonjene.

On je za Radio slobodna Evropa naveo da je situacija na terenu trenutno mirna.

Prethodno su u ponedeljak uklonjene samo neke od devet barikada koje su Srbi na severu pokrajine postavili zbog odluke vlade u Prištini da počne izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za putnike iz centralnog dela Srbije.

Prištinska vlada saopštila je noćas da će odložiti primenu mere o dokumentima i tablicama do 1. septembra, ako budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Petković:KP ne dozvoljava Rakiću da pređe Jarinje

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da kosovska policija ne dozvoljava predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću da pređe preko administrativnog prelaza Jarinje iz Srbije na Kosovo i Metohiju.

Petković je na svom Tviter nalogu istakao da je o tom, kako je naveo, skandalu, obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Iako su barikade uklonjene i putevi prohodni, Kurtijeva policija i dalje blokira prelaz. O ovom skandalu i kršenju dogovora sam obavestio i Miroslava Lajčaka. Ili imamo slobodu kretanja, ili je nemamo”, napisao je Petković.

Rakić je ranije danas u Beogradu sa Petkovićem učestvovao na vanrednoj konferenciji za novinare.

Vlada u Prištini prethodno je, uz pritisak zemalja Kvinte i SAD, odložila primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima, koja je bila planirana za danas.

Kancelarija za KiM: Opasna provokacija grupe Albanaca u Vitini

Grupa Albanaca izazvala je danas opasnu provokaciju tako što su se oko 15 časova provozali kroz mešovito srpsko naselje Vrbovac u opštini Vitina mašući zastavama terorističke UČK, uz zvuke sirena, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se dodaje, do ovog novog etnički motivisanog incidenta dolazi u danu kada je Aljbin Kurti pokušao da sprovede u delo svoje protivpravne i jednostrane poteze kojima je direktno udario na Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Nažalost, događa se ono na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju svakodnevno upozorava, a to je da neodgovorni i jednostrani antisrpski potezi i retorika Aljbina Kurtija direktno generišu napade na Srbe koji žive južno od Ibra”, dodaj se u saopštenju.

Napominje se da tome u prilog svedoči i današnji incident u Vrbovcu koji ima za cilj da zaplaši, onespokoji Srbe u ovoj mešovitoj sredini, ali predstavlja i opasnu pretnju preostalom življu.

“Dok se Srbima na Kosovu i Metohiji brani čak i da nose majice s aporukama “Nema predaje”, dotle Albanci u pokrajini divljaju sa zastavama terorističke UČK i za to niko ne snosi sankcije”, navodi se u saopštenju.

I dalje bez saobraćaja na Jarinju i Brnjaku

Više sati nakon uklanjanja blokada na Jarinju, administrativni prelaz Jarinje još nije profunkcionisao. Na pitanje Tanjuga zbog čega je to tako, kosovski policajac je rekao da čekaju odluku prištinske vlade, da bi se prelaz otvorio.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da će odluka o odlaganju primene dve vladine odluke biti primenjena čim se uklone barikade, javlja RTS.

Dok se na Jarinju i Brnjaku čeka na uspostavljanje saobraćaja, na drugim punktovima se izdaju prateća dokumenta građanima koji imaju srpske lične karte i do sada ih je izdato 1.500.

Kfor pažljivo prati situaciju na severu Kosova

Kfor je saopštio da i danas pažljivo prati situaciju na severu Kosova u saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

“U skladu sa svojim mandatom UN, Kfor ostaje snažno posvećen bezbednosti, spreman da usvoji neophodne mere da bi se očuvala sigurnost da bi se očuvala bezbednost na Kosovu”, objavio je Kfor na Tviteru.

U sinoćnjem saopštenju Kfor je ocenio da je bezbednosna situacija na severu KiM bila napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

EU POZVALA BEOGRAD I PRIŠTINU NA SASTANAK U BRISELU

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve “nekoordinisane i jednostrane akcije”, kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja.

“Nakon što je Kosovo prihvatilo zahteve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim karticama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku”, rekao je Stano.

On je istakao da se sva otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, kojim posreduje EU.

“Boreljov predlog je bio da se odlože mere o registraskim tablicama i ličnim kartama i da se u međuvremenu održi sastanak u Briselu kako bi se razgovaralo o putu ka napretku”, rekao je Stano.

Bili na korak do sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

“Ova dvodnevna agonija i ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje”, rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je rekao da Srbi na KiM to najbolje razumeju, a to, kaže, najbolje razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.

“Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadno. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak”, rekao je Petković.

Konstatovao je da su odlukom da se odloži primena mera svi mogli da vide koliko je Kurti lagao, iako inače svaki dan iznosi neistine: “Optužujući Beograd, da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana”.

To su laži, kazao je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.

Rekao je da je upravo suprotno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč “mir”.

“Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši ljudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenjea barikada”, upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilj, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.

A, kap u prepunoj cašti bila je odluka Aljbina Kurtina koja je podrazumevala gaženje sporazuma o slobodi kretanja, ali i drugih sporazuma, rekao je Petković.

Sve je to režirano mnogo ranije u Prištini, dodao je on.

Kako kaže, o tome da iz Beograda nije planirano nikakvo izazivanje sukoba, govori i činjenica da su odmah nakon što je Kurti povukao odluku, sklonjene barikade i da se polako vraćamo miru i stabilizaciji situacije.

A kada je reč o tome ko je ranije planirao, Petković navodi da se može uočiti po planu upada ROSU na sever KiM, ukidanju ličnih karata, tablica KM, da je sve bilo „režirano“ mnogo ranije jer su u jednom trenutku, kako kaže, krenuli prištinski portali da iznose mnogo dezinformacija, od toga da je Vojska Srbije na KiM.

„Tako je Kurti iskoristio i današnju konferenciju za medije da kaže da je Vučić odbio razgovore u Briselu 19. juna kao i da se po tome vidi da smo ovo spremali. To je laž, ako neko insistira na dijalogu to je Beograd i predsednik Vučić“, naglasio je Petković i upitao da li postoji ijedan poziv za dijalog u Briselu da se predstavnici Beograda nisu odazvali.

Pomenuo je da je i predstavnik SAD u Prištini sinoć primetio da u odluci o ukidanju srpskih ličnih karti i preregistraciji postoji mnogo nerazumevanja, te da on primećuje sasvim direktno da u toj odluci postoji samo kršenje sporazuma.

Prema rečima direktora vladine Kancelarije, kada je rekao da Srbi na KiM imaju pravo da krenu sa formiranjem ZSO, Kurti je kazao da je to huškačka izjava.

„Mi znamo da je do Kurtija ne samo da neće biti zZSO, već ne bi bilo nijednog Srbina na KiM“, istakao je.

Na pitanje kako komentariše poruke Srba sa severa KiM koji su osvanuli u srpskim sredinama “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”, Petković je rekao da je ZSO zahtev svih političkih predstavnika Srba na KiM.

“Juče tokom sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i južno i severno od Ibra čuo sam zahtev svih po ko zna koji put ponovljen da se hitno formira Zajednica srpskih opština, jer žele da žive sa svojim porodicama, u miru, žele budućnost, da jednostvano imaju normalne odnose sa Albancima”, rekao je Petković.

Dodao je da 206 napada i incidenata od dolaska Kurtija na vlast u Prištini, što je 50 odsto više u odnosu na period pre njega, pokazuje koliko Kosovo i Metohija postaje neprijateljsko mesto za Srbe koji žive tamo, na svojim vekovnim ognjištima.

“Srpski narod želi ZSO, oni imaju pravo na to, šest tačaka sporazuma posvećeno je ZSO”, naglasio je Petković.

Dodao je da kada Kurti kaže da su svi sporazumi isti to ne može da važi, jer ne može pitanje tablica da bude isto što i pitanje obezbeđivanja kolektivnih prava Srba.

„Mi nećemo više dozvoliti da iko strada, da iko napada naš narod, za mir se zalažemo, prekopali smo i nebu i zemlju poslednjih dana da ga sačuvamo, ali na kraju će Srbija pobediti“, poručio je Petković.

Na pitanje da li postoji plan B ukoliko Kurti i Priština ne prihvate dijalog u narednih 30 dana Petković kaže da dijalog nema alternativu.

„Nema alternative dijalogu. Ako neko misli da može da dođe do resenja donoseći jednostrane poteze, to uvek loše završi, insistiramo da se pronađe kompromis, da svi pođednako dobijemo ili da pođednako izgubimo, to je kompromis i zato služi dijalog u Briselu“, kazao je direktor vladine Kancelarije.

2 thoughts on “UKLONJENE SVE BARIKADE NA KOSOVU (VIDEO)

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com