TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

SVET

UKRAJINA: BORBE OKO LISIČANSKA

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini. U Harkovu tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija. Guverner Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da se nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov demantovao je navode Ukrajine da ruska vojska granatira sopstvene gradove da bi optužila Kijev.

“Činjenice su dobro poznate, te činjenice svakodnevno iznosi naše Ministarstvo odbrane”, rekao je Lavrov.

“Zapadne zemlje, naravno, moraju biti svesne svoje odgovornosti, bez obzira kako i šta tumače Zelenski i njegov tim, Zapad mora biti svestan svoje odgovornosti za pogibiju civila, pre svega u Donbasu i drugim delovima Ukrajine, gde kijevski režim koristi ovo oružje protiv civila”, dodao je.

Ruski sud naložio Konzorcijumu kaspijskog naftovoda obustavu rada 30 dana

Protok ruskog gasa u Evropu preko gasovoda “Severni tok 1” vraćen je danas na nivo na kojem je bio poslednjih nedelja, nakon pada zabeleženog u utorak, dok je tok ka istoku preko gasovoda “Jamal” ostao na nuli.

Ruski proizvođač gasa, “Gasprom”, saopštio je prošlog meseca da će kapacitet isporuka preko Severnog toka 1 biti smanjen na samo 40 odsto zbog odloženog vraćanja opreme koju servisira nemačka kompanija “Simens Enerdži” u Kanadi.

Gasovod “Severni tok 1” biće obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja u periodu od 11. do 21. jula, što izaziva zabrinutost na Zapadu u pogledu toga koliko će brzo isporuke biti nastavljene nakon remonta.

Protok gasa na istok preko gasovoda Jamal-Evropa, iz Nemačke ka Poljskoj, koji je stao u utorak, ostao je i danas na nuli, pokazuju podaci “Gaskejda”, operatera tog gasovoda.

Bugarska blokirala transfer novca ruskoj ambasadi

Bugarska je blokirala bankarski transfer novca od oko 890.000 dolara ruskoj ambasadi u Sofiji zbog sankcija EU, izjavio je ministar finansija Asen Vasilev, nekoliko dana nakon što je Sofija proterala 70 članova ruskog diplomatskog osoblja iz te balkanske zemlje.

Reč je o bankarskom transferu ruskoj ambasadi koji direktno potpada pod sankcije Evropske komisije, a ne o zamrzavanju bankarskih računa”, rekao je Vasilev novinarima.

On je dodao da je ruska ambasada zatražila izuzeće od pravila jer su joj sredstva potrebna za isplatu plata zaposlenima. Vasilev je takođe kazao da bugarska vlada trenutno vodi razgovore sa Briselom o tome da li da učini izuzeće kako bi se dozvolio pomenuti transfer novca.

Bugarsku, članicu EU i NATO-a i nekada blisku saveznicu Rusije, uzdrmale su diplomatske tenzije nakon što je odlazeći premijer Kiril Petkov objavio proterivanje 70 članova ruskog diplomatskog osoblja zbog špijunaže.

Moskva je saopštila da će doneti uzvratne mere, a ruska ambasadorka u Sofiji je izjavila da će zatražiti od ruske vlade da zatvori ambasadu.

EU i druge zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne ekonomske sankcije Rusiji zbog njene vojne akcije u Ukrajini.

Počela ratifikacija članstva Finskoj i Švedskoj

Island je prva zemlja NATO-a koja je ratifikovala članstvo Finske i Švedske u Alijansi, pošto je u junu islandski parlament unapred dao saglasnost, preneo je finski portal javnog servise Ile.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com