ULAGANJA U NIŠKI I BG AERODROM (VIDEO)

ULAGANJA U NIŠKI I BG AERODROM (VIDEO)

Novi terminal na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi da bude završen do marta 2024. godine. Pravi se po uzoru na novi deo beogradskog aerodroma, kaže direktor Aerodroma Srbije, Mihajlo Zdravković. Dogradnja aerodromske zgrade u Nišu će omogućiti da se kapacitet te vazdušne luke poveća sa sadašnjih 100.000 putnika na 1,5 milion putnika godišnje, a ugovorena vrednost radova je viša od 1,3 milijarde dinara. Ministar građevinarstva Tomislav Momirović kaže da Republika Srbija snažno podržava aerodrome u Beogradu i Nišu, kao i kompaniju Er Srbija, kao što ih je podržavala i tokom pandemijske krize, koja je najznažnije pogodila upravo vazduhoplovnu industriju.

“Upravo ovakvi projekti nam pomažu da od starijih i iskusnijih kolega saznamo šta je to sada u svetu moderno i šta treba da primenimo u izgradnji kako bismo našim putnicima pružili isti komfor kakav imaju širom sveta. Nadamo se da ćemo do marta 2024. kada je planiran završetak našeg terminala on izgledati slično kao i ovaj novi deo aerodroma ”Nikola Tesla””, rekao je Zdravković.

Dodao je da su na revizionoj komisiji još tri projekta za aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu.

“Najznačajnija je izgradnja novog kontrolnog tornja. Očekujemo da po završteku projektno-tehničke dokumentacije do kraja godine ili najkasnije u prvom kvartalu naredne godine krenemo s izvođenjem radova. Takođe, u završnoj fazi je projekat za proširenje platforme sa postojeće četiri na devet parking pozicija, kao i projekat izgradnje prilazne infrastrukture ispred terminala”, rekao je Zdravković.

Prema podacima ministarstva, površina aerodromske zgrade biće povećana sa sadašnjih oko 2.300 kvadratnim metara na više od 10.000 kvadratnih metara, uz 700 kvadrata komercijanog prostora i znatno poboljšanje komfora putnika.

Tokom ove i naredne godine planirano je parterno uređenje kompleksa “Konstantin Veliki” na površini od osam hektara, sanacija kolovozne konstrukcije poletno-sletne staze i nova rulna staza sa izolovanom parking pozicijom.

BG aerodrom postaje najveći vazduhoplovni hab u Istočnoj EV

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović izjavio je danas da će beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, nakon realizovanih investicija, biti najveći vazduhoplovni hab na Balkanu i u Istočnoj Evropi, a iz kompanije Vansi su najavili da će radovi na Terminalu C i okolnoj infrastrukturi biti gotovi do naredne letnje sezone.

“Aerodorom Nikola Tesla će biti najveći hab ne samo na Balkanu već i u Istočnoj Evropi, a želimo da Er Srbija bude prepoznatljiv brend na evropskom nivou i da bude jača nego što je sedamdesetih godina bio JAT”, rekao je Momirović nakon sastanka sa direktorima kompanije Vansi, koncesionara beogradskog aerodroma, generalnim direktorom aerodroma Fransoa Berizom, direktorom Aerodroma Srbije Mihajlom Zdravkovićem i direktorkom Er Srbije Jirži Marekom.

Berizo je izjavio da je vrlo zadovoljan sastankom i podrškom države i dodao da da će radovi na terminalu C i okolnoj infrastrukturi biti gotovi do naredne letnje sezone.

Momirović je naglasio da se država nije povukla ni kada je avioindustrija bila pod snažnim udarom korone, pa neće ni sada kada u Evropi bukti najveći sukob još od Drugog svetskog rata, nego će nastaviti investicije i postarati se da aerodromi u Beogradu i Nišu izgledaju mnogo bolje nego danas.

“Hteo bih da zamolim naše građane da pokažu malo strpljenja. Da li želimo da imamo najveći hab, ne samo na Balkanu, nego i u Istočnoj Evropi? To će biti aerodrom u Beogradu. Da li želimo da aerodrom Niš bude moderan mali aerodrom? Da li želimo da Er Srbija bude jači brend nego što je JAT bio sedamdesetih godina? Ne možemo to da ostvarimo bez podrške građana. Strpimo se godinu ili dve i imaćemo najjača aerodromska preduzeća i Istočnoj Evropi”, apelovao je ministar Momirović.

On je istakao da je cilj vlade i ministartsva da se brooj putnika na “Nikoli Tesli” poveća sa 6,1 miliona rekordne 2019. godine na 15 miliona, da se duplira njegova površina i da bude najlepši aerodrom u istočnoj Evropi.

Naveo je da je zahvalio Berizu što je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što je uloženo u gasnu elektranu i solarnu elektranu, kako bi to postao aerodrom koji neće zagađivati životnu sredinu.

Momirović je rekao da je na sastanku razgovarano i o tome kako da se ne dešava ono što se viđa širom Evrope, a to su otkazivanja letova.

“Pričali smo kako možemo maksimalno da damo podršku ljudima na beogradskom aerodromu u ovim radovima, da ne ugrozimo putovanja i komfor putnika. Naravno, to je teško, ali na tome radimo. Govorili smo o podršci aerodromu u Nišu da se ubrzaju radovi, da se poveća obim putnika, kako možemo dodatno da aktiviramo aerodrom ”Morava”, koji su ciljevi avijacije u Srbiji”, naveo je ministar građevinarstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com