Upis brucoša u toku

INDEKSUpis brucoša na fakultetima Univerziteta u Nišu je u toku. Ove godine prijemni ispit polagalo je 4819 kandidata. Najveće interesovanje bilo je za smer psihologije na Filozofskokom, za Medicinski i Elektronski fakultet.

Budući studenti sa indeksom u ruci čekaju u redovima kako bi predali potrebna dokumenta i zvanično postali studenti željenog fakulteta. Najgore je, kažu, prošlo. Ispita, nove sredine i profesora se za sada ne boje. A od fakulteta očekuju najbolje.

Gotovo svima je bilo važno da dobro polože prijemni i budu na budžetu, s obzirom na to da se školarine kreću od 45 do 120 hiljada dinara.

Iako upis uveliko traje, neki fakulteti su već objavili i broj slobodnih mesta. Mašinski i Građevinsko-arhitektonski su raspisali i konkurs za prvi produženi upisni rok. Mašinski ima 69 budžetskih i 59 samofinasirajućih mesta na dva smera, a GAF na smeru građevine nudi 49 budžetskih i 58 samofinasirajućih, dok je arhitektura popunjena. I Ekonomski fakultet će imati slobodnih mesta jer je za 700 slobodnih mesta konkurisalo 418 kandidata.

U prvom krugu popunili smo na smeru Poslovno upravljanje Modul preduzeća, veliko interesovanje je bilo za Računovodstvo, reviziju i finansijsko upravljanje. Najmanje prijavljenih je bilo na smeru Opšta ekonomija, kaže  dekan Ekonomskog fakulteta Jadranka Đurović Todorović.

Ostali fakuleti će brojke objaviti po okončanju upisa. Međutim, ako se broj slobodnih mesta poredi sa brojem prijavljenih kandidata u prvom upisnom roku, za drugi krug će mesta sigurno biti na Pravnom fakultetu, pojednim smerovima na Filozofskom – filozofiji, srbistici I fransckom jeziku, zatim na Prirodno matematičkom  i Fakultetu zaštite na radu.