USKORO I KONTROLA PARKING MESTA ZA VOZILA OSI (VIDEO)

USKORO I KONTROLA PARKING MESTA ZA VOZILA OSI (VIDEO)

Vozila sa sistemom Oko sokolovo su na niškim ulicama već pet dana. Vozači za sada na novi sistem dobro reaguju jer službenici Komunalne milicije i Parking servisa do prvog avgusta samo beleže prekršaje nepropisnog parkiranja. Saobraćajna pravila su jasna ali za sada ovaj sistem nema mogućnost da prepoznaje vozila koja “kradu” parking mestima za osobe sa invaliditetom. Iz Grada najavljuju da će taj problem rešiti projekat Smart City koji se radi uz pomoć Ministrarstva za nauku.

U Nišu postoji 90 obeleženih parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom. Taj broj uz još 13 u javinm garažama nije dovoljan, naročito ako se u obzir uzme da dosta vozača bez odgovarajuće naplenice parkira na ovakvim mestima, kažu iz udruženja osoba sa invaliditetom.

U niškom Parking servisu kažu da u Nišu trenutno postoji 3600 parking mesta ali da to nije dovoljno i da je u planu postovavljanje još jedne montažne javne garaže u užme centru grada. Lokacija još nije poznata.

“Analiza pokazuje da je sa povećanjem standara povećan i broj vozila ali zbog istočnjačke infrasturkture ogrniačeni smo prostorom, ali nove tehnologije za izgradnju garaža i obeležavanja novih parking mesta”, kaže direktor JKP “Parking servisa”, Dejan Dimitirjević.

Za sada broj parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom u Nišu ostaje isti, ali se radi na tome da ona i stvarno budu dostupna onima koji imaju odgovorajuću nalepnicu na autu.

Njihov broj ostaje isti za sada, ali kroz Smart city, projekat koji smo dobili od Ministarstva za nauku smo predvideli veći broj parking mesta za osobe sa invaliditetom, a takođe ćemo imati mogućnost da kroz softverski program oka sokolovog, u jednom periodu, imamo mogućnost da krene da prepoznaje automobile koji nemaju nalepnicu, a nalaze se na parkiralištu za invalide.”, objašnjava gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Podsetimo, projekat ‘Smart City’ podrazumeva izgradnju gradske infrastrukture, odnosno mreže predajnika i razvoj informacionog sistema koji bi trebalo da omoguće ekonomičnu implementaciju različitih servisa, a na kome se radi već poslednej tri godine na nivou Srbije.