TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne VESTI

USKORO KONKURS ZA IZGLED ZGRADE NARODNOG MUZEJA(VIDEO)

Za nekoliko nedelja počinje javni konkurs za izgled nove zgrade Narodnog muzeja u Nišu, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski na obeležavanju 90. godišnjice ove ustanove kulture. U Galeriji Sinagoga otvorena je izložba posvećena godišnjici Narodnog muzeja, koju Nišlije mogu da vide do 31. maja.

Mislim da bolji dani dolaze za Narodni muzej u Nišu i za kulturu. Mnogo toga smo uradili, mnogo toga moramo još da uradimo. Ove godine nam Tvrđava obeležava 300 godina postojanja, radimo rekonstrukciju Ćele Kule, na Medijani se očekuje mnogo toga do kraja ove godine, kaže Sotirovski.

Istorija muzeja je burna. Veliki broj građana ne zna da je Narodni muzej stradao 1944. u bombardovanju i da smo doživeli sličnu sudbinu 1999. godine, kada je pogođen objekat gde su bili depoi i kada je oštećen deo eksponata. Ovde su predstavljeni određeni predmeti, da skrenemo pažnju šta mi to čuvamo i šta je nedostupno javnosti, jer imamo prostorni problem, kaže direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac.

Izložba predstavlja plod rada i angažovanja 14 kustosa Narodnog muzeja u Nišu, tačnije darove svih zbirki. Izloženo je oko 160 eksponata.

Veliko blago koje se nalazi u našim deopima od danas je pred posetiocima. Tu su i praistorija, i antika, etnologija. Pratili smo jednu priču svakodnevnog života i istoriju našeg rada, objašnjava viši kustos Narodnog muzeja Niš Bojana Milenković.

Narodni muzej u Nišu stara se o tri spomenika kulture od izuzetnog značaja – arheološkom nalazištu Medijana, memorijalnom kompleksu 12. februar i Ćele Kuli, koja je trenutno najoposećenija. Prošle godine objekte Narodnog muzeja posetilo je više od 90.000 ljudi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com