RACUNI ZA GREJANJEZahtev Udruženja predsednika skupština stanara za vraćanje cene grejanja na nivo iz septembra-oktobra prošle godine je nerealan i ako se prihvati urušiće sistem daljinskog grejanja u Nišu. To za TV Zona plus kaže gradski većnik zadužen za komunalnu delatnost Miloš Bandjur. Ono što grad može da učini jeste smanjenje cene za 13 odsto i nov način obračuna, koji je propisala država i koji važi za sve toplane u zemlji.

Cena svetskog gasa pala je za 13 odsto i toliko grejanje u Nišu možer da pojeftini. Svaki procenat pojeftinjenja više od toga značio bi kolaps daljinskog grejanja koji bi pogodio sve gradjane Niša. To tvrdi gradski većnik Miloš Bandjur, resorno zadužen za komunalna pitanja. Udruženje predsednika skupština stanara medjutim traži da se cene grejanja vrate na one koje su važile septembra prošle godine, kada je grejanje bilo oko 30 odsto jeftinije. Bandjur tvrdi da je to nemoguće.

Veliki broj gradjana negoduje i zbog nejasnog načina obračuna utrošene toplotne energije. To će, tvrdi Banđur da se promeni.

Što se isključenja sa mreže tiče, ne postoji način selektivnog isključenja, naglašava Bandjur, jer je daljinsko grejanje povezani sistem . Ono što može to je da onaj ko ne želi da ga Toplana greje plaća 30 odsto fiksnog dela računa, zbog cevi koje prolaze kroz celu zgradu, pa i stanove onih koji želi da se greju u sopstvenoj režiji.

Udruženje skupštine stanara protestuje već mesecima zbog previsokih i nejasnih računa za grejanje, ali izgleda da grad i gradjani nisu ni za milimetar bliži dogovoru. Novi protest Udruženje je zakazalo za 27. juli.

By rezija