Uskoro reciklaža kreće od kuće

Uskoro reciklaža kreće od kuće

RECIKLAZNE KANTESedam hiljada plastičnih kanti za reciklažu, prvih takve vrste, stiglo je u Niš. U JKP “Medijana” očekuju do kraja februara još 11.300 kanti, pa će građani već početkom marta moći da odvajaju otpad. Kante će biti postavljene po gradu, a oko 140 hiljada kesa koje takođe treba da stignu, biće podeljeno građanima. Reč je o pola miliona vrednom Waste projektu koji se finansira iz Evropskih fondova, a koji će se sprovoditi na teritoriji gradskih opština Palilula i Medijana.

Papir, karton, plastika, metal i staklo . Sve to sada zajedno sa onim što otpadne posle ručka ide na deponiju. Ali vrlo brzo, početkom marta, otpad iz domačinstava počeće da se sortira i tako sortiran da ide na recikliažu. 7 hiljada reciklažnih kanti je stiglo, a ostatak, se očekuje krajem februara.

Projekat Waste rezultat je prekogranične saradnje Srbija – Bugarska. Nosilac projekta je JKP “Mediana”, a partner opština Pernik iz Bugarske. Za sad, ove kante, kao i 138 hiljada plastičnih kesa koje treba da stignu, biće podeljene stanovništvu koje živi na teritoriji GO Medijana i GO Palilula.

Očekuje se da u toku naredne nedelje stigne i posebno vozilo za sakupljanje selektivnog otpada. Projekat Waste vredan je blizu pola miliona evra.

[mom_video type=”youtube” id=”AzHbXWpB-Zg”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com