Uskoro reciklaža od kuće

JKP MEDIANA.mpg_snapshot_00.10_[2014.09.22_14.03.39]Niško komunalno preduzeće Medijana dobilo je avans od 100 hiljada evra za nabavku posebnih kanti i kesa za smeće sa kojima bi među građanima trebalo da počne masovnija reciklaža. Kante će biti postavljene po gradu, a kese podeljene građanima. Reč je o pola miliona vrednom Waste projektu koji se finansira iz Evropskih fondova, a koji će se sprovoditi na teritoriji gradskih opština Palilula i Medijana.

Papir, karton, plastika, metal i staklo -. Sve to sada szajedno sa onim što otpadne posle ručka ide na deponiju. A moglo bi da se reciklira. I da se počne sa odvajanjem veće u domaćinstvima. Posebne reciklažne kese i kante uskoro bi trebalo da budu kupljene i podeljene grašanima opština Medijana i Paliulula. To je cilj evropskog projekta Waste.

Nama je cilj da sada nabavimo kante, kese i kamion za odvoz smeća. Krajnji rok do kad to moramo da uradimo je 9. mart, kaže direktor JKP Medana Bratislav Vučković.

Partner u ovom projektu je i opština Pernik iz Bugarske.

Mi smo ovde kako bismo dali savete da ne pravite greške koje smo mi pravili, kaže predsednik opštine Pernik Petar Prvanov

Dve niške gradske opštine u kojima će ovaj projekat biti realizovan već svojim projektima pomažu zaštitu životne sredine.

U Nišu je nedavno formiran i Reciklažni centar. A ovaj projekat vredan je blizu pola miliona evra i finansira se iz fondova EU. JKP „Mediana“ učestvuje sa oko 15%.