Uskršnje liturgije u svim hramovima SPC

USKRSNa uskršnje jutro u Nišu, Saborni hram prepun ljudi. Služi se jutarnja uskršnja liturgija i proslavlja Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Vernici slave označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. Oltarske dveri skinute, da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.
Uskršnjoj liturgiji prisustvovao je i gradonačlenik Niša Zoran Perišić, koji je čestitao Uskrs svim pravoslavnim Nišlijama.

Uskrs je praznik koji je osnova hrišćanstva, Srbi vole svoju crkvu, Srbi vole Uskrs. Danas je istovremeno i 1. maj, pa čestitam oba praznika Nišlijama , kaže Perišić.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.
Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.
Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.
Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com