sg-nisa-2Niški odbornici usvojili su drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Vladajuća većina kaže da budžet nije ni  politički niti razvojni, već nužan, uglavnom zbog zahteva Državne revizorske institucije.

Najveći deo rebalansa je naložio DRI. Od 1.130 miliona promene rashoda, 884 miliona se odnose na ono što je naložio DRI, a samo 240 miliona na ono što smo mi ocenili kao prioritet do kraja godine, kaže zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

A među prioritetima je i 10 miliona za horizontalnu signalizaciju, 14 miliona za Hitnu pomoć i 15 za Dom zdravlja, uvećanje stavke za jednokratnu pomoć za 19 miliona, koliko je dato radnicima Gorice dok nisu primali platu. I Niška Banja dobiće pomoć od 14 miliona dinara da isplati zaostale paušale i dnevnice. Banđur za to krivi bivšu opštinsku vlast koja je, kako navodi, nenamenski trošila novac.
sg-nisa-1Opozicija je nezadovoljna. Budžet ocenjuju nerealnim.

Mi ovim rebalansom dodatno planiramo da rashod budžeta bude 12,7 milijardi a opšte je poznato da je prihodovna strana budžeta već gotovo deceniju oko sedam milijardi dinara, kaže Momir Stojanović iz grupe građana „Iskreno za Niš“.

Pred kamerama oštri, ali ne i na sastancima odborničkih grupa. Barem tako tvrdi predsednik niškog parlamenta Rade Rajković.

U razgovorima je to malo drugačije, na sastancima sa šefovima odborničkih grupa. Opet, u sali je normalno da postoji sukob mišljenja, to je demokratija. Opozicija misli da rebalans nije toliko loše urađen, a pozicija je na stanovištu da je rebalans takav kakav je morao da bude, kaže Rajković.

Rajković podseća da je gradski budžet, prodajom tri lokala u centru Niša, u Obrenovićevoj ulici, uvećan za 150 miliona dinara.