sednica Kriznog štaba

Nadležni su odlučili da se, u okviru mera za borbu protiv epidemije, uvedu kovid propusnice, potvrdila je nakon Kriznog štaba premijerka Ana Brnabić.

„Epidemiološka situacija je i dalje katastrofalna. Mi smo prošlog petka imali sastanak Koordinacione komisije za inspekcije u vezi rada svih inspekcija koje traba da rade na kontroli postojećih mera. Ako treba, neka se uključe i veterinarska i sve druge inspekcije, samo da se sve mere primenjuju“ – rekla je premijerka.

Upozorila je da mnogi ne poštuju mere, iako svakodnevno imamo više od 50 preminulih.

„Zbog toga smo krenuli u pooštrene mere. Broj inspekcijskih nadzora je veži za 10%, ali je broj mera veći za 220%. Najviše kontrolišu Tržne centre, prodavnice, javni prevoz… Kontrolišu se pre podne i popodne i sada se nešto više poštuju mere ali ne svuda. To je jedan od uzroka što imamo ovakvu situaciju“ – kaže Brnabić.

Propusnice od subote uveče

Od subote u 22 sata uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru (restorani, barovi, kafići…). Poverenik je bio protiv toga da kovid propusnice budu sa fotografijama, ali će redari i ovlašćena lica moći da traže zvanični dokument sa fotografijom. Vlada Srbije za to mora da donese poseban dokument, i to će se dogoditi sutra na redovnoj sednici Vlade Srbije.

„Inspekcije su spremne, Komunalna milicija je spremna. Ništa to nije novo, sve to već imate u digitalnom sertifikatu sa QR kodom. Možete da imate na papiru, može na mobilnom telefonu“ – rekla je premijerka.