Uvode se kovid propusnice (VIDEO)

Uvode se kovid propusnice (VIDEO)

sednica Kriznog štaba

Nadležni su odlučili da se, u okviru mera za borbu protiv epidemije, uvedu kovid propusnice, potvrdila je nakon Kriznog štaba premijerka Ana Brnabić.

“Epidemiološka situacija je i dalje katastrofalna. Mi smo prošlog petka imali sastanak Koordinacione komisije za inspekcije u vezi rada svih inspekcija koje traba da rade na kontroli postojećih mera. Ako treba, neka se uključe i veterinarska i sve druge inspekcije, samo da se sve mere primenjuju” – rekla je premijerka.

Upozorila je da mnogi ne poštuju mere, iako svakodnevno imamo više od 50 preminulih.

“Zbog toga smo krenuli u pooštrene mere. Broj inspekcijskih nadzora je veži za 10%, ali je broj mera veći za 220%. Najviše kontrolišu Tržne centre, prodavnice, javni prevoz… Kontrolišu se pre podne i popodne i sada se nešto više poštuju mere ali ne svuda. To je jedan od uzroka što imamo ovakvu situaciju” – kaže Brnabić.

Propusnice od subote uveče

Od subote u 22 sata uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru (restorani, barovi, kafići…). Poverenik je bio protiv toga da kovid propusnice budu sa fotografijama, ali će redari i ovlašćena lica moći da traže zvanični dokument sa fotografijom. Vlada Srbije za to mora da donese poseban dokument, i to će se dogoditi sutra na redovnoj sednici Vlade Srbije.

“Inspekcije su spremne, Komunalna milicija je spremna. Ništa to nije novo, sve to već imate u digitalnom sertifikatu sa QR kodom. Možete da imate na papiru, može na mobilnom telefonu” – rekla je premijerka.

Kako dobiti digitalnu kovid propusnicu?

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta poslaćemo Vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

Detaljna uputstva mogu se dobiti na ovoj stranici eUprave.

Ukoliko niste u mogućnosti da preuzmete Digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, možete ga zatražiti na šalterima pošta širom Srbije.

Spisak pošta koje izdaju digitalni elektronski sertifikat pogledajte ovde.

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan.

Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Šta je digitalni kovid sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19, da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 ili ste se oporavili od bolesti COVID-19.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve, druge i treće doze.

Sertifikat sadrži i rezultate sledećih testova:

– PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR),
– Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test),
– Serološki (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test).

Kao i podatak da li je lice preležalo zaraznu bolest COVID-19, koji predstavlja pozitivan PCR ili antigenski rezultat urađen u referentnoj držanoj laboratoriji u poslednjih 7 meseci.

Šta kažu ugostitelji o uvođenju kovid propusnica?

O tome šta će ova nova mera značiti za ugostitelje, njihovo poslovanje, Boban Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja “Konstantin” Niš, kaže da su ugostiteljske radnje od početka pandemije bile definisane kao “izvori zaraze” i mesta gde je najrizičnije boraviti.

Ugostitelji su od početka poštovali mere u punom kapacitetu, poput dezobarijera i dezinfekcionih sredstava. Smatramo da postoje mnogi drugi izvori zaraze, ako već pričamo o njoj, da su ugostetlji na kraju tog lanca i da su podneli najveći teret, po nama nezasluženo. I to zato što te mere nisu pratili odgovarajući podsticaji države, kaže Mitić.

Šta kažu lekari?

Neki lekari su za još radikalnije mere.

Sem kovid propusnica, ako treba i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, kaće prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

Šta kažu građani?

U nerprezentativnoj anketi rađenoj slučajnim uzorkom na ulicama Niša, odgovori građana su potpuno podeljeni. Oni koji su primili vakcinu uglavnom nemaju ništa protiv kovid propusnica, ali tu su i građani koji smatraju da to nije potrebno, ali da vakcinacija jeste.

Premijerka kaže da ne želi da čuje da ne postoje kapaciteti za kontrolisanje da li se poštuju mere i da je zato prošle nedelje bio sastanak Koordinacione komisije za poštovanje mera.

“Ako treba veterinarska inspekcija, fitosanitarna i nuklearna inspekcija… da se uključi, neka se uključe samo da iskontroslišemo da se postojeće mere poštuju. Nepoštovanje svi vide, ali niko ne reaguje”, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje kako je od kraja juna do danas vakcinisano svega 6,6 odsto osoba, dok je u prvih šest meseci vakcinisano 48 odsto, Brnabić je priznala da apeli nisu urodili plodom i ponovila da je vakcinacija važna i da spasava živote.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com