TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

UVOĐENJE REDA U IZGRADNJU NIŠA (VIDEO)

Kako bi se sačuvao karakter niških naselja, radi se na izmeni planskih dokumenata kojima se neće dozvoliti gradnja višespratnica bez zelenila, vrtića i drugih važnih pratećih sadržaja u stambenom bloku, kaže gradski urbanista Tanja Obradović. Dodaje da je sada investitorima dozvoljeno da grade na svim područjima predviđenima za to i da se Grad širi u svim pravcima. To utiče na izgled grada zbog čega se izrađuju novi planovi detaljne regulacije kojima bi trebalo da se uvede red u tu oblast.

Tanja Obradović, gradski urbanista

Trenutno najviše niču stambene zgrade na južnom i severnom prostoru oko Somborskog bulevara na Panteleju, zatim na Ledenoj steni, Duvaništu i Vizantijskom bulevaru. Građani smatraju da treba sačuvati stare delove grada.

Prošle godine u Nišu su izdate 652 građevinske dozvole što je za 116 više nego 2020. godine, pokazuju podaci Uprave za građevinarstvo. Samo do aprila ove godine podneto je 20 odsto više zahteva za izdavanje građevinskih dozvola nego prethodne godine.

Grad se širi na sve strane, a to dozvoljavaju aktuelni planski dokumenti. Kako bi se zadržali karkateri naselja potrebne su promene, kaže gradski urbanista Tanja Obradović.

Sada planski dokumenti omogućuju da se širimo na sve strane. Sve je dozvoljeno mnogo toga. Sa jedne strane to je dobro za investitore ali nije za karkater naselja jer nema praćenja infrastrukture”, kaže Obradović.

Već su pokrenute neke odluke za izmenu planova generalne regulacije kojom bi se povećala spratnost na periferiji grada, čime bi se izgradnja usmerila u tom pravcu, a rasteretio centar grada“, ističe Obradović. Drugačije rečeno stambeni blokovi bi trebalo da budu ujednačeni i neće biti moguće zidati višepratnicu pored prizmenih objekata.

Gradski urbanista dodaje da Grad kroz razne projekte povećava zelene površine u Nišu i da u sradnji sa studentima Građevinsko arhitektonskog fakulteta pronalaze rešenja za uređenje postojećih međublokovskih prostora.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com