Uz pomoć dijaspore do kapitala

PROJEKAT  (1)Put do novog kapitala vodi kroz srpsku dijasporu, kažu u niškom Klasteru naprednih tehnologija, koji je informatičke, ali i ostale potencijale ovog kraja promovisao Srbima koji žive u Austriji. U Ministarstvu inostranih poslova smatraju da je potrebna agresivna kampanja kako bi se kroz dijasporu dobili novi poslovi i svež kapital.

Izvoz softvera iz Srbije je jedna od najprogresivnijih grana, prošle godine je iznosio oko 400 miliona evra. Uveren sam da će ubuduće ta cifra biti mnogo veća, kaže Vukman Krivokuća iz Uprava za saradnju sa dijasporom MIP Srbije.

Istraživanja su pokazala da čak 90 osto potencijalnih investitora iz dijaspore želi da ulaže baš u kraj odakle potiče, baš zato očekuju da će ova uslovno rečeno lokalpatriotska ekonomska prezentacija u Beču imati bolji efekat. Iz Klastera naprednih tehnologija očekuju povećanje saradnje sa stranim kompanijama.

PROJEKAT  (2)Poslovi najčešće moraju da budu u manjem obimu, ali je važno da seme uspešnosti posejemo na različitim mestima u svetu jer će to biti najbolji zalog uspešnije i aktivnije saradnje, kaže menadžer projekta i menadžer NiCAT klastera Goran Mladenović.

Projekat je podržao i Grad Niš i Regionalna razvojna agencija Jug, čiji direktor smatra da je IT sektor idealan za razvoj, jer nije potrebno veliko ulaganje, a sve ostalo – imamo.

Za to je potrebna pamet, a mi imamo dobar, cenjen fakultet i kvalitetne ljude, samo to treba da iskoristimo i da na tu vrstu proizvoda i usluga dovučemo što više para u Niš, kaže direktor RRA Jug Bojan Avramović.

Avramović ocenjuje da se situacija za strana ulaganja menja na bolje i da se, samo na najavu rastu BDP-a od 2,5 posto smanjuju troškovi rizika investicija u Srbiji za nekoliko stotina miliona evra, jer se smanjuju kamate na finansiranje projekata.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com