Vakcine stigle u Niš

Vakcine stigle u Niš

vakcine stigle u Gerontološki centar Niš

Posle Beograda i Novog Sada počela je vakcinacija u Gerontološkom centru u Nišu: Za najosetljiviju grupu stanovništva obezbeđeno je oko 100 Fajzerovih i Biontek doza koliko je i korisnika u ovom staračkom domu. Na ovaj način počela je imunizacija na jugu Srbije ali provenstvo imaju stariji od 65 godina, a kasnije zdravstveni radnici.

Gerontološki centar Niš obišla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević.

U prvom talasu epidemije u Gerontološkom centru Niš obolelo je oko 200 korisnika od kojih je nažalsot preminulo 50. Sada je situacija pod kontrolom, kaže direktorka Centra Slađana Maranović Nikolić.

Svi korisnici Gerontološkog  centra su pregledani prethodnih dana, a vakcinaciju će obaviti lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Niš koji su prošli Torlakovu obuku za to.

Vakcinu neće primiti oni koji imaju alergijske reakcije ili su osetljivi na neki sastojak vakcine. Jerkan očekuje da će veći obim imunizacije početi u prvim mesecima sledeće godine kako bi 60 odsto stanovništva do proleća steklo imnuitet za narednih šest do devet meseci.

NAREDNIH DANA VAKCINACIJA I U GERONTOLOŠKOM U ALEKSINCU

Kisić Tepavčević je ranije danas obišla i Gerontološki centar u Aleksincu, gde će takođe narednih dana početi vakcinacija zainteresovanih korisnika.

Navela je da je plan da se vakcinacija sutra sprovede u gerontološkim centrima u Kanjiži, Vršcu i još nekim mestima.