Vanredna situacija uskoro na dva klizišta u Nišu

Vanredna situacija uskoro na dva klizišta u Nišu

klizište u ulici Partizanskih kuriraNa delu Gabrovca i ulice Partizanskih kurira, koji su ugroženi klizištima, biće proglašena vanredna situacija, kako bi se skratila procedura za sanaciju terena. Predstavnike ugroženih domaćinstava primio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je obećao da će sanacija početi po ubrzanom postupku. Tada je najavio da bi vanredna situacija mogla biti proglašena već danas ili sutra, ali je kasnije odlučeno da se to odloži dok se ne završe određena snimanja terena. To bi moglo da potraje dvadesetak dana.

Nakon više protesta i apela građana iz ulice Partizanskih kurira i Gabrovca, čije kuće ugrožavaju klizišta, u tim delovim niške opštine Palilula proglasiće se vanredna situacija, kako bi se što pre sproveo postupak javne nabavke. Ovo je potvrdio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je u Gradskoj kući razgovarao sa meštanima. Kako je TV Zoni plus rečeno, vanredna situacija uvešće se nakon što se završi snimanje terena i obave još neke potrebne procedure.

Na strogo ograničenom delu teritorije proglasićemo vanrednu situaciju. ta vanredna situacija nam omogućava samo jednu stvar – da izbegnemo dugotrajan proces nabavke koji bi trajao najmanje dva meseca, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Mi smo zadovoljni ukoliko se ova odluka ispoštuje i mašine što pre počnu da rade. U četiri ugrožena domaćinstva imamo trinaestoro dece, kaže Bojan Milošević, meštanin Gabrovca.

Nadležnima je predata i peticija kojom se traži hitna sanacija klizišta. U peticiji upozoravaju da je klizište u Ulici Partizanskih kurira već oborilo potporni zid i mnoga stabla, a jedno je oštetilo kuću Ivana Vidanovića.

U ovom trenutku ugroženo je 7-8 objekata. Međutim, prema rečima licenciranog geologa ukoliko se nešto hitno ne preduzme klizište će se širiti, kaže Vidanović.

Ekipe JKP Gorice hitno su ponovo upućene na teren, da poseku preostala stabla koja mogu da ugroze objekte. Perišić kaže da je sanacija klizišta obaveza grada i da će novac biti obezbeđen iz budžetske rezerve.

Zoran Perišić

To je gradsko građevinsko zemljište koje je neko proglasio podobnim za gradnju. Građani su uredno platili upotrebne dozvole i ovo je obaveza grada. Sporije nego što je bilo potrebno je reagovala Direkcija za izgradnju grada. Dobili su nalog od mene i rokove u kojima moraju da urade ono što očekujem od njih, objašnjava gradonačelnik Niša.

Meštani Gabrovca upozoravaju i na neuređeno rečno korito, prepuno granja i đubreta.

Tu sad voda nekako i ide, ali ako naiđu kiše, neće biti dobro, objašnjava Slaviša Dejić, meštanin Gabrovca.

Oba klizišta počela su da rade nakon obilnih kiša prošlog proleća, ali se situacija pogoršava iz dana u dan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com