уторак, јул 23

VATROGASCI SPASILI STARO GROBLJE (FOTO, VIDEO)

0
381

vatrogasci gase pozar u Starom groblju u Nišu

Brzom intervencijom vatrogasaca sprečena je velika šteta na Starom groblju, koje se zapalilo danas oko 16 sati. Izgorelo je tridesetak grobnih mesta, i sva je sreća što se vatra nije proširila, jer ne u ovom svojevrsnom muzeju na otvorenom u porodičnim grobnicama sahranjeno više znamenitih Nišlija.

Požar na Starom groblju u Nišu izbio je oko 16 sati na stazi koja od glavnog puta vodi ka kućama, u gornjem delu, prema Kuli.  Gorelo je suvo nisko rastinje na više grobnim mesta, a vetar koji bi povremeno dunuo brzo je širio plamen …

Požar u Starom groblju u nišu

Vatrogasci su stigli nekoliko minuta po našem pozivu, i ako su u Nišu u to vreme velike gužve i ima onih koji nisu spremni da se sklone vozilima pod rotacijom. Brzon intervencijom sprečena je velika šteta. 

Spomen-kompleks Staro groblje se nalazi u južnom delu grada, administrativno pripada Gradskoj opštini Palilula. Prostire se na površini od 17 hektara, gde se nalazi više od 3.000 nadgrobnih spomenika.  U zapadnom delu groblja, ujedno i najstarijem nalaze se spomenici iz 19. veka, a najstariji grob je grob Voina iz 1819 godine.  Groblje se ne koristi od početka 1970-ih godina 20. veka.  Grobovi  poznatih ratnika za oslobođenje grada od Turaka daju ovom mestu veliku istorijsku vrednost.  Kao značajno kulturno dobro, kompleks Starog groblja je 1987. godine stavljen pod zaštitu države.

Na Niškom starom groblju sahranjene su mnoge znamenite nišlije koje su učestvovale u razvoju grada. Todor Stanković,  Nikola Kole Rašić, Jole Piletić, Učitelj Tasa, Todor Milovanović, Petar Ikonomović, Milovan Nedić,  Pavle Stojković, Stanko Vlasotinčnin i mnogi drugi

 

 

 

Leave a reply