ambasador madjarskeMađarska će, preko svoje ambasade, pojačati privredne kontakte sa Srbijom, jer će u narednom periodu u fokusu biti ekonomska saradnja dve zemlje. Trgovinska razmena između Srbije i Mađarske prošle godine dostigla je 1,7 milijardi evra, a ambasador Mađarske Atila Pinter najavljuje mere koje će ekonomsku saradnju dve zemlje podići na veći nivo. On je o mogućnostima i potencijalima Niša razgovarao sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem. U okviru promena u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova, u ambasadama će raditi više ekonomskih savetnika, a mađarska nacionalna trgovinska kuća otvoriće svoje predstavništvo u Beogradu.

 

Obratićemo veću pažnju na ekonomiju. Veoma brzo će Mađarska nacionalna trgovinska kuća otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, a odatle će pokrivati i južni deo Srbije, kaže

ambasador Mađarske Atila Pinter
ambasador Mađarske Atila Pinter

ambasador Mađarske Atila Pinter.

 

Ciljevi su abicionzni, a postoji mogućnost investiranja u niški kraj.

 

U budućnosti može biti zanimljivo nekoliko privrednih grana. Sem poljoprivrede, tu je industrija i IT sektor, kaže šef ekonomske kancelarije Ambasade Mađarske Bako Tanoš.

 

Tanoš najavljuje organizaciju susreta poslovnih ljudi dve zemlje, kako bi srpski privrednici mogli da predstave svoje mogućnosti. Polja na kojima mađarska i Srbija već dobro sarađuju su obrazovanje, kultura i sport.