VEĆA ULAGANJA U VOJSKU VEĆ SLEDEĆE GODINE (VIDEO)

VEĆA ULAGANJA U VOJSKU VEĆ SLEDEĆE GODINE (VIDEO)

Bezbednosna situacija se komplikuje u celom svetu zbog energenata i Srbija mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i vojnim vrhom, kako i vojnih prikaza u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”.

Vojna ulaganja i pojačanje vojske se očekuje već naredne godine, a posebno u periodu od 2023. do 2025. godine. Već krajem ove godine očekuje se da iz Rusije stignu protivoklopne rakete “Korneti”.

Srbija neće nikoga da napada, ali naše je da zemlju čuvamo, posebno zbog toga što nismo članica NATO i što sami moramo da osiguramo svoju slobodu i sigurno nebo i to ćemo biti u stanju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa vojnim vrhom u Nišu.

“Komplikuje bezbednosna sitaucija u celom svetu, kao i našem regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije”,  rekao je Vučić

NEMA ODLUKE O UVOĐENJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

„Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja“, objasnio je on i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004.ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

Vojsci Srbije je godišnje potrebno više od 700 miliona evra, istakao je Vučić i dodao da već sledeće godine počinju značajna ulaganja u vojsku ali da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Pre kraja godine stižu “Korneti” iz Rusije

Pre kraja ove godine očekuje da u Srbiju iz Rusije stignu protivoklopna oruđa – protivoklopne rakete “Kornet”, što će značajno osnažiti Vojsku Srbije.Oprema i naoružavanje vojske biće sledeće godine, a posebno u periodu od 2023. do 2025. godine”

Vučić je istakao da je zadovoljan Vojskom Srbije mnogo više nego prethodnih godina, ali da spremnošću i gotovošću vojske nije i da ikada neće biti jer se u Vojsku mora uvek ulagati.

Nakon prikaza rada diviziona samohodnih top haubica “NORA” najsavremenijeg artiljerisjkog oruđa na svetu i vojnih vežbi na položaju Lisinac, predsednik je ručao pasulj sa vojnicima.