bazar zdravlja pantelejNiški dom zdravlja je, u saradnji sa opštinom Pantelej, organizovao prvi “Bazar zdravlja” ove godine. Odziv građana koji su želeli da bez čekanja u redu provere svoje zdravstveno stanje bio je veliki. Upravo zato bazar se i organizuje, iako Dom zdravlja uveliko kuburi sa kadrovima. Od septembra 2012. godine prirodnim odlivom ostali su bez 180 zaposlenih. A primljeno je samo 30.
Dom zdravlja počeo je sezonu na otvorenom prvim ovogodišnjim Bazarom zdravlja, koji je organizovan kod pošte u opštini Pantelej. Cilj ovakvog načina rada sa građanima je preventiva, jer kad lekar dođe maltene na kućni prag više nema nikakvih opravdanja za izbegavanje provere zdravstvenog stanja. To se videlo i po odzivu građana.
Opština Pantelej podržava akciju koja je u korist zdravlja građana.
milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja NišDom zdravlja je od septembra 2012.ostao bez 73-oje lekara, a ukupno bez 184 radnika, uglavnom zbog odlaska u penziju. Ta mesta su, zbog zakonske zabrane zapošljavanja, najvećim delom ostala upražnjena. A posle je sve više.

Pre tri dana, kada su se svi žalili na teško vreme, skoro osam hiljada ljudi je ušlo u dom zdravlja, kaže Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

I iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju da smo sve bolesnija nacija, zbog čega su preventiva i savetovanje još dragoceniji.
Pušenje, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, alkohol, stres… sve su to faktori koji utiču da se srčani i moždani udari sve češće javljaju i u mlađoj populaciji.