Veliki petak – najtužniji dan u hrišćanstvu!

Veliki petak – najtužniji dan u hrišćanstvu!

Pravoslavne hrišćanske crkve koje Uskrs praznuju po Julijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je, kako se veruje, na Golgoti raspet i umro Isus Hrist.

Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u dane Stradanja.

Na Veliki petak sećamo se Hristovog raspeća, njegove smrti, kao žrtve za spasenje svih ljudi, ali i dana kada je drveni krst, koji je do tada bio simbol srama jer su na njemu u tadašnjoj Judeji razapinjani zločinci i razbojnici, postao simbol celog hrišćanstva!

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer ona su u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.