TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

VELIKO INTERESOVANJE – NARUČENO JOŠ VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA (VIDEO)

Više od 8.800 Nišlija primilo je vakcinu protiv sezonskog gripa u niškom Domu zdravlja. Interesovanje za ovu vakcinu ne jenjava zbog čega će od početka sledeće sedmice biti naručen nov kontigent ovih vakcina, kaže direktor Doma zdravlja, Milorad Jerkan. Ujedno u ovoj zdrastvenoj ustanovi pacijenti sa posebnim rizikom besplatno mogu da dobiju i vakcinu protiv pneumokoka – kao prevenciju od upale pluća.

U Dom zdravlja Niš je početkom oktobra stiglo 9.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Za vakcinaciju su se javljali pacijenti uglavnom starije dobi javljali kako u centralnom objektu, tako i u gradskim i seoskim ambulatama.

Moraćemo da naručimo nove doze vakcina, jer od 9.000 naručenih već je dato 8.800. Ostalo je 200 doza, a od ponedeljka ćemo trebovati od 2.000 do 3.000″, kaže direktor Doma zdravlja Niš, Milorad Jerkan. 

Vakcinacija se preporučuje deci starijoj od šest meseci koja boluju od hroničnih bolesti pluća i srca, šećerne bolesti, bubrega ili imaju oslabljeni imunitet, zatim starijima od 65 godina i osobama koje rade u javnim službama koje su u riziku, napominju lekari.

Najbolje je vakcinu protiv sezonskog gripa primiti do 10. decembra, a najveći “napad” gripa se oečkuje u drugoj polovini januara 2023.”, dodaje Jerkan.

Na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja osim vakcine protiv gripa pacijenti mogu da prime pneumokoknu vakcinu koje je država nabavila za imunizaciju osoba starijih od 65 godina odnosno osoba koje su u posebnom riziku i koji treba da smanje mogućnost nastanka sekundarne bakterijske infekcije kao komplikacije primarne virusne infekcije.

Preporučuje se starijima za prevenciju upale pluća i drugih bolesti i prima se jednom u životu”, objašnjava lekarka Milanka Stojanović.

Vakcinalni punkt u centralnom objektu Doma zdrvalja je otvoren svakog radnog dana od 7 do 20 časova, a subotom od 7 do 13.30.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com