субота, јул 20

(VIDEO) Veštačka inteligencija u fokusu: Šta donosi osmi Forum tehnologija u Nišu?

0
81

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu počeo je osmi Forum naprednih tehnologija, koji je okupio predavače ne samo iz Srbije, već iz cele Evrope. Ključna tema je primena veštačke inteligencije u poslovanju. Forum traje dva dana a učestvuje više od sto predavača.

Osmi Forum naprednih tehnologija u Nišu okupio je svetske eksperte i vodeće kompanije u sferi naprednih tehnologija. U fokusu su najnoviji trendovi i izazovi u ključnim sektorima kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, informaciono – komunikacione tehnologije, zelena industrija, web3, blockchain i kreativne industrije.

Kao vodeća apliakcija za razmenu poruka ponosni smo na to što već duže vreme sarađujemo Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i celom zajednicom i eko sistemom. Veoma smo ponosni na sve što je zajedno urađeno, kaže Nikolaos Syrios, Rakuten Viber.

Forum su podržali i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Regionalna privredna komora Niš.

 Tema su informacione tehnologije, dobar deo ovog događaja biće posvećen veštačkoj inteligenciji, primeni od autonomnih vozila do sporta. Niš je snažan u inženjerstvu i informacionim tehnologijama, kaže ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Biće prisutno dosta ljudi koji su prijavljeni, a koji su direktori, vlasnici preduzeća, startap firmi, profesorora, studenata, mladih, kaže direktor RPK Niš Aleksandar Milićević.

Tu je više od 100 predavača iz zemlje i inostranstva i učestvuje više od 600 slušalaca. Tradicionalno, u okviru Foruma naprednih tehnologija je i Virtuelni sajam zapošljavanja.

Drugi vituelni, od ove godine regionalni. Pokriva celu jugoistočnu Srbiju. 33 kompanije sa više od 500 slobodnih radnih mesta, kaže direktor Filijale Niš NSZ Boban Matić.

Manifestaciju podržava i Grad Niš.

Jasno je da su inovacije nafleksibilnije i naznačajniji faktor privrednog razvoja. Vrlo je značajno čuti koje su to inovacije i kako se one mogu komercijalizovati, kaže gradski većnik prof. dr Vladislav Marjanović.

Spsak učesnika i predavača je sa čitavog kontinenta, od Ankare do Madrida, od Atine do Helsinkija. Čitav događaj podignut je na jedan viši nivo, kaže direktor NTP Niš dr Milan Ranđelović.

Forum naprednih tehnologija traje dva dana i sastoji se iz pet paralelnih sesija.

Leave a reply