Virus gripa u Nišu potvrđen kod šestoro obolelih

Virus gripa u Nišu potvrđen kod šestoro obolelih

gripU Nišu je kod šestoro obolelih potvrdjen virus gripa. Dvoje je hospitalizovano na niškoj Infektivnokj klinici, jedna osoba izolovana je na kardiologiji dok su ostali pušteni kućama.

Kod trudnice iz okoline Beograda, koja je preminula zbog gripa, laboratorijski je dokazano prisustvo virusa H1N1. U niškom kraju potvrđeno je prisustvo gripa tipa A H1N1 i A H3N2, kaže epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović. Dodaje da je situacija u Nišu daleko od kritične, a da je ginekolozima ranije preneto da savetuju trudnice, kod kojih postoji određeni zdravstveni rizik, da se vakcinišu.

Najviše brige lekarima zadaje žena, koja je imala infarkt, a u medjuvremenu je obolela i od gripa. Nalazi se na kardiologiji i izolovana je od ostalih pacijenata.

Grip nije opasna bolest, opasne su komplikaciije, kaže prof. dr Branislav Tiodorović, v.d. direktora IZJZ i savetuje obavezan odlazak kod lekara čim se primate prvi simptomi slični gripu.

Podseća i da je vakcinacija najbolji način zaštite.

Osim šestoro obolelih u Nišu, manja epidemija proglašena je u Specijalnoj psihijatrijskoj bonici u Gornjoj Toponici, gde je 72 zaraženo gripom, od kojih je šestoro radnika ove zdravstvene ustanove.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com