VIŠE OD 30 IDEJA ZA RAZVOJ KULTURE U NIŠU (VIDEO)

VIŠE OD 30 IDEJA ZA RAZVOJ KULTURE U NIŠU (VIDEO)

Organizatori festivala poput PozitivNi, Balkanrok, međunardnog festivala folklora, kao i razna udruženja dobili su ugovore o finansijskoj pomoći Grada Niša za realizaciju svojih aktivnosti a na koje su Nišlije navikle i koje su brend grada na Nišavi. Kroz konkurs za kulturu i mobilnost umetnika grad će podržati ukupno 31 projekat u ovoj godini, za šta je iz budžeta izdvojeno pet miliona dinara.

Muzički festivali i događaji drugih kulturno-umetničkih sadržaja će i ove godine tokom leta biti održani u Nišu. Finansijsku podršku kroz konkurs za kulturu i mobilnost umetnika pruža im Grad Niš.

Već 12 godina organizujemo festival Balkanrock i novac će bit iskorišćen za afirmaciju muzičara a pobedici će dobiti snimanje u studiju”, kaže Dejan dinić iz Udruženja Balkanrock.

Novac ćemo iskoristiti za štampanje na drugo izdanje enciklopedije Niša”, ističe predsednik Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”, novica Ranđelović.

Druga udruženja animiraće i obučavati mlade da budu čuvari nasleđa ili pokretači novih kulturnih sadržaja.

Podrazumeva obuku mladih starim zanatima. Naše vrednosti su upotreba ruke, rad, tkanje, vez, pletenje”, objašnjava Maja Sević iz udruženja “Višnja”.

Stare fotografije ćemo oživeti tako što ćemo nove napraviti na istim mestima gde su nekada fotografisane”, i kaže Darko Pavlović iz Saveza izviđača Niša.

Ove godine Grad Niš će od 53 prijavljena podržati ukupno 31 projekat, vredan u proseku po 150 i 200.000 dinara.

Ove godine su bili prioriteti u oblasti podsticanja muzičkih programa,, očuvanja kulturnog nasleđa Niša, negovanje kulture sećanja Niša, kao I podsticanja kreativnih industrija i savremenog stvaralaštva”, kaže gradska većnica Adriana Anastasov.

Želim da sve ideje realizujete i da sledeće godine budete još bolji i oplemeniti naš grad. Podržaćemo i sve one ideje kojima nije potrebna finasijska podrška a želite da bude deo razvoja Niša”, istakla je u Gradskoj kući gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Za kulturu i mobilnost umetnika Grad Niš je iz budžeta izdvojio pet miliona dinara.