VIŠE OD 400 NIŠLIJA KONKURISALO ZA ZAMENU VRATA I PROZORA (VIDEO)

VIŠE OD 400 NIŠLIJA KONKURISALO ZA ZAMENU VRATA I PROZORA (VIDEO)

Više od 400 Nišlija se javilo na konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj dodaju da su se građani na info danima o ovom konkursu najviše interesovali za zamenu stolarije, a zatim za postavljanje izolacije i solarnih panela.

Nadležna komisija će narednih dana pregledati sve prijave, a prednost prema kriterijumima konkursa će imati domaćinstva sa lošijom stolarijom i izolacijom.

Niš je samo jedan od 67 gradova u Srbiji u kome je raspisan konkurs za sufinansiranje mera energetske efikanosti a koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike sa lokalnim samoupravama.

“Konkurs je trajao je mesec dana, a interesovanje za zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje izolacije i solarnih panela je bilo veliko”, kažu u Kancelariji za lokalno ekonomski razvoj u Nišu.

Resorno ministarstvo obezbeđuje 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani, s tim da opremu za stolariju, izolaciju ili postavljenje solarnih panela, prema kriterijumima konkursa, moraju da kupe kod neke od deset firmi sa kojima je Grad Niš poptisao ugovor.

Prednost imaju domaćinstva sa lošijom stolarijom. Drugi važan kriterijum je broj ukućana koji žive u domaćinstvu tako da će tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, ti građani i imati prednost.

Za ovaj projekat Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo devet, a Grad Niš 10 miliona dinara.

Nadležni podsećaju da još traje konkurs za zamenu individulanih ložišta i da građani mogu da apliciraju do 22. novembra 2021.

Podsetimo, na proteklom konkursu za subvencionisanje zamene indvidulanih ložišta od 105 prijhavljenih Nišlija, 65 njih je dobilo sredstva za nabavku kotlova na pelet, prirodni gas ili za priključivanje na daljinsko grejanje. Za ove namene iz gradsog i republičkog budžeta izdvojeno je ukupno 17,6 miliona dinara.

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.