четвртак, јул 18

(VIDEO) Više od 4500 mesta za brucoše na niškom Univerzitetu: Da li će biti dovoljno kandidata?

0
72

Ove školske godine na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ima mesta za više od 4500 brucoša, ali je pitanje da li će biti dovoljno kandidata, kaže prorektor za nastavu Vlastimir Nikolić. Kao razlog navodi to što mnogi veliki maturanti mogu da se zaposle u IT industriji za šta ne moraju da imaju formalno obrazovanje i zarade mnogo više novca nego što bi zaradili sa fakultetskom diplomom. Dosta njih odlazi i u inostranstvo ili u druge univerzitetske centre u Srbiji, ističe Nikolić.

Za prvu godinu osnovnih studija na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu, prema odluci Vlade Srbije na raspolaganju su 3.292 mesta na budžetu i 1.234 samofinansirajućih. Pitali smo one koji su postali doktori nauka šta bi savetovali mladima da upišu i kako da biraju svoje buduće zvanje.

Najbolje da biraju prema onome što vole i što im leži ali moraju da gledaju da to bude i perspektivno jer mnogi ne mogu posle fakulteta da pronađu posao”, kaže doktor elektronskih nauka Aleksandra Đurić.

Duboko verujem da onaj ko pronađe strast prema nečemu što voli da radi I što ga ispunjava da će pronaći i posao koji će biti isplativ”, kaže doktor ekonomskih nauka Milica Mladenović.

Za medicinu je samo važno da imate ljubav prema ljudima i želja da se pomogne drugima, humani pristup, altruizam i istrajnost”, kaže doktor medicinskih nauka Miljana Džunić.

Školarine se u odnosu na prethodnu godinu nisu bitno menjale, a najviše mesta biće za studente na Filozofskom, Ekonomskom, Elektronskom i Medicinskom fakultetu.

Nije problem interesovanje za fakultete već to što imamo manjak dece jer u jednoj generaciji je oko 60.000 srednjoškolaca i ne nastavljaju svi studije, neka odu u inostranstvo, neka odu u druge univerzitetske centre”, kaže prorektor za nastavu Vlastimir Nikolić.

Većina mladih bira fakultete po tome kako će kasnije zarađivati, ali oni koji su došli do kraja akademskog usavršavanja kažu da treba obratiti pažnju i na neformalno obrazovanje.

Deca gledaju to pragmatičnije, jer ih interesuju plate, a jedno od rešenja bi bilo povećanje plata profesorima u srednjim i osnovnim školama”, kaže Nikolić.

Budući studenti mogu da se prijave za upis na jedan od 14 niških fakulteta od 19. do 25 juna, dok će prijemni ispiti, zavisno od fakulteta, biti od 26. juna do 2 jula.

 

Leave a reply