Višnjari: Više se uloži, nego što se zaradi

VISNJE (1)I ove sezone višnjari iz merošinskog kraja našli su se u dilemi da li da krenu u masovniju berbu, jer ponude koju daju otkupljivači ne pokrivaju ni troškove ulaganja u proizvodnju. Trideset dinara po kilogramu ubrane višnje, kolika je trenutno cena , za njih je neprihvatljiva.

Zoran Tošić iz Merošine ima više od 6 hektara višnje. Ovim poslom se bavi više od 15 godina. I pored niske cene odlučio je da ubere ovogodišnji rod. Kaže da ne ide da sav trud padne u vodu, a da je cena nešto na šta za sada proizvođači ne mogu da utiču.

Trideset dinara je cena po kilogramu. Pola od toga se da beraču, pola se uloži. Složićete se da je to zaista malo, kaže Tošić.

A, Goran Ilić iz Baličevca, koji pod višnjama ima 4 hektara, tvrdi da će trenutna cena uticati na rod naredne godine jer proizvođači neće imati šta da ulože.

U opštini Merošina tvrde da su cenu u Leskovcu dogovorili prerađivači i izvoznici i da bi proizvođači mogli i ove godine da ostanu kratkih rukava.

Proizvođači i ne beru višnju, čekaju. Šta ćemo dalje i kako ćemo, videćemo. Ne očekujemo neke drastične promene ukoliko se ne promeni to tržište. Ne verujem da će do polovine berbe ono da proradi, kaže stručni saradnik za poljoprivredu u Opštini Merošina Hranislav Stojanović.

Stojanović napominje da bi situacija mogla biti drugačija ukoliko bi se država uključila i pokrenula hladnjače Fripak Niš i Voćar koje su u stečaju.

Menjaju se stečajni upravnici, ništa se ne dešava. Tamo gde je država zastupljena da ona reši taj problem sa svojinskom transformacijom, ne nešava se ništa, tako da nemamo ni normalno tržiste, ni konkurenciju i zato je višnja ovde najjeftinija, dodaje Stojanović.

U Merošini se pod višnjiom nalazi oko 2.000 hektara zemlje, što čini 20 odsto ukupne proizvodnje u Srbiji.