TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija SVET VESTI

VISOKA CENA GORIVA ISPRAZNILA ULICE BEČA

Visoka cena goriva na benzinskim pumpama, koja je prošle nedelje bila iznad 2,5 evra, a na pojedinim mestima i više od tri evra po litri, uticala je na smanjenje saobraćaja u Beču.

Cena se za vikend stabilizovala na visokom nivou od oko dva evra.

Tako je dizel početkom ove nedelje “pao” na 1,9 do 2,2 evra po litri, a benzin na 1,89 do 1,98 evra po litri.

Na ulicama Beča jasno je vidljiv manji broj vozila.

Izuzev u jutarnjem i poslepodnevnom špicu gotovo da nema zastoja u ulicama u kojima je do skoro vladala uvek gužva.

Na Girtl-u, spoljnom kaišu oko centra, na primer, saobraćaj je od podneva do poslepodnevnih sati, proređen do te mere da se prolazniku može učiniti da su ulice potpuno prazne, kao za vreme epidemijskog lokdauna.

I na Ringu, unutrašnjem kaišu oko centra, nema zastoja, dugih kolona, što je uobičajeno tokom celog dana.

Visoka cena goriva, uz činjenicu da je od 1. marta u celom Beču uvedena naplata parkiranja, koja je do tada bila samo u određenim delovima grada, navela je Bečlije da dobro razmisle da li će da upale svoj automobil.

Tako najveći broj više ne koristi automobile za kratke relacije, a mnogi su već prešli na gradski prevoz.

Bivši poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović ukazuje da je cena goriva postala problem po kućni budžet mnogih Bečlija, a tako i Srba koji žive u ovom gradu.

“Naravno da se primećuje poslednjih par dana da je na ulicama Beča sve manje vozila. Problem je što se osećaju posledice rata u Ukrajini i cene goriva su drastično skočile u poređenju sa prošlom godinom za više od 50 odsto”, objasnio je za Tanjug.

Damnjanović je kazao da je nakon zdravstvenog problema sada usledio veliki ekonomski problem.

“Veliki broj građana Beča više nije u stanju da napuni rezervoar. Aktuelna situacija je zaista teška i veliki broj porodica u Beču nije u stanju da izdvaja toliko novca za gorivo. Ja konkretno razmišljam da neke relacije koje sam išao automobilom zaboravim i koristim prevoz, ili idem pešice”, naveo je on.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com