VLADA SRBIJE O ENERGETSKOJ KRIZI, PRISUSTVUJE VUČIĆ: U ENERGETSKOM SEKTORU BIO PRAVI KOLAPS

VLADA SRBIJE O ENERGETSKOJ KRIZI, PRISUSTVUJE VUČIĆ: U ENERGETSKOM SEKTORU BIO PRAVI KOLAPS

Manji računi onima koji zbog snega nisu imali struju

Svim građanima koji zbog pada mreže, usled obilnih snežnih padavina prethodnih dana, nekoliko dana nisu imali električnu energiju, biće umanjeni računi za struju.

To je večeras izjavila premijerka Ana Brnabić, na sednici vlade kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da će odluka o tome biti doneta na sednici vlade već za dva dana, u četvrtak.

“Pripremićemo zaključak vlade, da ga usvojimo na narednoj sednici, da se umanje računi za struju ljudima koji nisu imali električnu energiju zbog pada elektroenergetske mreže”, rekla je Brnabić.

Predsednik Vučić je samo sugerisao da se računi umanje onim građanima koji su ostali bez struje nekoliko dana, ali ne i onima koji je, kaže, nisu imali na sat ili dva.

Grčić o odgovornosti za probleme u EPS: Prihvatam odgovornost

Direktor EPS-a Milorad Grčić je na večerašnjoj sednici Vlade Srbije, otvorenoj za javnost, a kojoj je je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, rekao da prihvata odgovornost za probleme koji su proteklih dana zbog vremenskih uslova nastali u sitemu Elektroprivrede Srbije.

Grčić je to rekao na pitanje Vučića da li je svestan sopstvene odgovornosti, zbog propusta koji su se dogodili, a koji su rezultirali time da su korisnici, mada procentualno mali broj , ostali bez snabedevanja električnom energijom.

Insistirajući na ličnoj odgovornosti, Vučić je rekao da se nada da su se, kako je rekao, dobro razumeli kada je reč i ličnoj i svakoj drugoj odgovornosti.

Predsednik je konstatovao da je pogrešo što je Srbija sa zakašnjenjem ušla u Kostolac, jer je, kako je kazao, slušao sve moguće strance koji su mu dolazili i “solili pamet”.

“Obeseo bih se ovde na najviši luster samo zbog toga što sam ih bilo šta poslušao”, rekao je Vučić i istakao da se nije ušlo u Kostolac i da nije pokrent TENT Srbija danas ne bi imala struju.

Grčić je Vučića informisao o stavu starijih kolega u EPS-u, koji smatraju da ne treba bežati od nuklearnih elektrana u 21. veku. Prenoseći stav starijih inženjera, koji su u EPS-u proveli gotovo ceo svoj radni vek, Grčić je pojasnio da postoje male modularne nuklearne elektrane kontejnerskog tipa, sa maksimalnim nivoom bezbednosti, koje su u prvih mah projektovane samo za vojne svrhe.

Rekao je da je vek trajanja tih nuklearki 30 godina, potom se vade i menjaju, a period izgradnje 2+5 godina.

Interesujući za nastavak razgovora u Sankt Peterburgu o isporuci gasa Srbiji, Vučić je pitao direktora Srbijagasa Bajatovića kada će to biti, a on mu je odgovorio da u ponedeljak ponovo putuje u Rusiju.

Bajatović je potvrdio da sve u vezi sa predsednikovom dogovoru sa šefom ruske države Vladimirom Putinom teče po planu i kao što je, kako je rekao, saopšteno javnosti.

Isporučuju se, rekao je, redovne količine gasa po ceni od 270 evra do 31. mata naredne godine.

Na temu energetike, javio se i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je rekao da je ova tema u njegovoj nadležnosti kao komandanta Štaba za vanredne situacije i dodao da je suštinski problem što šumski prostor oko dalekovoda nije čišćen decenijama i nepristupačan je.

On je od Vučića zatražio da svojim autoritetom traži od lokalnih samouprava da odrade taj posao.

Vučić se saglasio da lokalne samouprave treba da pomognu, ali da to nije njihov, već posao tog, kako je rekao, tehničkog centra koji pripada negde između EPS-a i ODS-a.

Predsednik je posebno ukazao na područje Novog Pazara i Tutina, gde, kako je rekao, stanovništvo masovno ne plaća struju, već se priključuju direktno na snabdevače, što bi moglo da dovede do katastrofe.

Predsednik je zaključio da je suština da se hitno saniraju termoelektrane “Nikola Tesla” i vraćanje u pogon bloka B1 i A1 u punu funkciju, kao i da se ubrzaju blokovi A4, A5 i A6 u Obrenovcu.

Kao drugo, predsednik je istakao da je neophodno obezbediti dovoljne finansije unapred za do kraja januara računajući pritom da je moguće da se sa energetskom situacijom ovako nešto ponovi.

Ministar finansija Mali je rekao da trenutno na računu ima 286 milijardi evra, da je država potpuno likvidna i da će na kraju godine Srbija rašpolagati sa bar dve milijarde.

Mali je rekao da ne samo što će nam javni dug biti procentualno niži, ni u januaru ni u februaru nećemo, kazao je, morati da izlazimo na tržište kapitala.

Predsednik Vučić je na to rekao da nam najbolje ide sa parama.

Vučić: Protivim se sankcijama, neće biti blokada na Drini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se protivi bilo kakvim sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj, te da će predložiti vladi da izađe sa takvim stavom, poručujući da više nikada neće biti blokada na Drini.

“Što se tiče sankcija pojedinima u RS… Moj predlog vladi da izađe sa tim, i kao predsednik ću izaći da tim stavom – da se apsolutno protivim svakoj vrsti sankcija, jer one nikada nisu bilo šta bilo kome donele”, rekao je Vučić na sednici vlade kojoj je prisustvovao.

Kako je dodao, Srbija, ukoliko je vlada sa tim saglasna, neće donositi odluku o uvođenju bilo kakvih sankcija bilo kome iz Republike Srpske.

“Jednom sam rekao da nikada više neće biti blokada na Drini, kao što ih je bilo, i nećemo prema rukovodstvu RS da se odnosimo kao pre 20 i više godina. To je moj predlog za vas, tu odluku donosi vlada. Kao predsednika, za mene takve sankcije, ako se dogode, neće postojati”, rekao je Vučić.

Priština neće dozvoliti održavanje referenduma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, na sednici Vlade, da Priština neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara.

„Imamo sve više problema na KiM. Priština je donela odluku i obavestila nas neformalno da nam neće dozvoliti održavanje referenduma 16.janaura. Pokušaćemo da razgovaramo sa Briselom da ih ubede da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju“, kazao je on.

Vučić je ukazao da Priština odbija svaku vrstu dijaloga, razgovor i čak i gotovi sporazum o nestalim osobama, kao i svaku pomisao da primene Briselski sporazum, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština.

Iako naše vlasti puštaju njihove zvaničnike, formalne, neformalne da ulaze na teritoriju centralne Srbije, ponašamo se, kaže, odgovorno i ozbiljno, a oni ne puštaju ni Petra Petkovića, ni druge da uđu na KiM.

To, konstatovao je, nailazi na sve veću osudu međunarodne zajednice, ali ne dovoljno.

„Zabrinut sam šta mogu da budu budući potezi Prištine“, rekao je Vučić.

Kada je reč o situaciji u regionu ukazao je da je primetno da se sa posebnom pažnjom prati napredak Srbije.

Vučić je rekao da je primetno da su Zagreb i Priština na najistaknutiji način, ali i delovi političkog Sarajeva iskazuju nezadovoljstvo i prate brzinu napretka Srbije, jačanje njene finansijske snage, ali i snaženje vojske, sa željom da to ne ide tom brzinom.

„Za nas je važno da se držimo naše politike poštovanja Dejtonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i RS“, rekao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija pomogla četiri najsiromašnije srpski naseljene opštine, tri u RS, i jedna u Feredaciji – Kostajnica, Dubica, Nevesinje i Drvar – šest miliona evra, i da će sada biti upućeno dodatnih šest miliona evra.

„To je ogroman novac za te četiri po broju stanovnika male opštine. Srbija radi i gradi od škola do domova zdravlja u svakoj opštini na teritoriji RS, to je naša pomoć. Srbija želi mir, stabilnost, poštuje međunarodno pravo. To što tražimo od drugih važi i za nas“, istakao je on.

Vučić je ukazao da i u Srbiji mora da gradi još bolje odnose sa bošnjačkim komšijama.

Vučić:U energetskom sektoru bio pravi kolaps

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici vlade da je, prema poslednjim informacijama, bez struje još svega 0,38 odsto domaćinstava.

Vučić je dodao da ostalih oko 99,62 odsto domaćinstava ima električni energiju.

“Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vidu vremenske uslove”, rekao je Vučić.

Kazao je da EMS prethodnih dana funkcionisao perfektno, bez ikakvih problema i čestitao direktorki tog preduzeća na tome.

“Naravno da niko nije bio iznenađen kada padne sneg i komunalne službe su najvećim delom veoma dobro obavile posao. Ali, ono što nam se dogodilo u enegetskom sektoru, blago je reći, bio je potpuni kolaps”, naveo je Vučić.

Dodao je da je EMS uložio stotine miliona evra u popravljanje dalekovodne mreže visokonaposne snage.

Kazao je da je ostalo još da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda i da je za to potrebno do kraja 2028. godine još 700 miliona evra, kako bi u potpunosti imali obnovljenu mrežu EMS transmisionog sistema, i da to treba da uđe u program razvoja Srbija 2025 i u dalje planove.

Čestitam EMS-u na izvanredno obavljenom poslu, poručio je Vučić.

Kazao je da hoće da građani Srbije treba da znaju sa kojima se država suočava, pošto je pred nama teška i duga zima.

Vučić je rekao da je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Mali i guvernerkom Jogrovankom Tabaković o tome kako da zemlja podnese taj, kako je rekao, užasno težak teret.

Napomenuo je da su u energetskom sistemu EPS, EMS i ODS (Operater distributivnog sistema).

Kaže da je EMS u poslednjih nekoliko godina za 50 odsto podigli kapacitete svog sistema.

Vučić je rekao da je ODS taj koji treba da odrzava mrežu i naplaćuje struju i da je tu bilo više problema nego što se očekivalo zbog težine snega pošto je bio veoma mokar, kao i zbog vetra koji je ledio provodnike.

“Samo u Beogradu su 472 stabala sklonjena od strane Zelenila, a više hiljada je srušeno, dok je na teritoriji Srbije palo više desetina hiljada stabala srušeno od težine snega”.

Vučić je kazao da je najteže bilo na području moravičkom okruga u Ivanjici, Lučanima i Čačku, zatim u kolubarkom okrugu u Valjevu i kao i na delu zlatiborskom okrugu.

Dodao je da je najteže bilo u Ivanjici gde je bez struje bilo 6.000 domaćinstava i da i dalje struju nema njih oko 1.800 u podjavroskim selima, kao i u okolini Valjeva i Čačka.

Imamo prijave i u Rušnju i nekim mestima, dodao je Vučić.

Naglasio je da je namera države da kupi sve što može da se kupi od energetskih kapaciteta bilo da je reč o termo, hidro i bilo kojim drugim u neposrednom okruženju kako bi mogla da garantuje bezbedno snabdevanje.

Predsednik je kazao da je kao predsednik vlade isto napravio grešku slušajući da nam nisu potrebni termo kapaciteti, pa se kasno ušlo u izgradnu novog bloka u Kostolcu od 350 megavata, koji će tek biti gotov krajem 2023. godine.

“Na kraju mi u potpunosti zavisimo od termo kapaciteta. Da slušamo sve ove koji nam sole pamet, mogli bismo da isključimo struju svima i da imamo tzv. blekaut i da nema struje u Srbiji. To je krivica još vlade koju sam ja vodio pošto smo kasno potpisali sporazuma sa Kinezima za Kostolac”, naglasio je Vučić.

Vučić:Očekujemo stabilizaciju sistema u ponedeljak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u ponedeljak očekuje stabilizacija elektro sistema i da imamo dovojno struje za sopstvene potrebe uz minimalan minus kada budu najhladniji dani.

Vučić je na sednici Vlade Srbije, koja je otvorena za javnost, kazao da je problem u tome što je EPS napravio dodatnu grešku jer nije dovoljno uglja obezbedio na deponijama i za snabdevanje samog TENT-a i dodao da je to pitanje za unutrašnje rasprave.

„Sve ostalo je bilo objektivni faktor“, kazao je Vučić i dodao da je kompletan sistem ispao zato što u EPS-u nisu vodili računa o tome koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT-u.

„Zato Obrenovac jedno vreme nije imao struju jer je priključen direktno na TENT i zato smo mi uvozili enormne količine električne energije i srećom pa smo se snašli i srecom je naš transmisioni sistem izdržao da spušta napon do pet odsto da bi 90 odsto Srbije imalo struju“, kazao je predsednik.

Dodaje da se brzo reagovalo i finansijski, ali da je finansijska šteta ogromna.

Kako kaže, ogromna finansijska sredstva plaćaće se do nedelje, ponedeljka.

„Očekujemo u ponedeljak stabilizaciju sistema, da li ćemo u tome uspeti videćemo. Noćas bi na mrežu trebalo da bude ukljucen B1, ujutru A3 tako bismo imali uključene A1, A2, A3 i B1 u TENT-u“, kazao je Vučić.

Predsednik navodi da je danas u Kostolcu bez ikakvog razloga u sistemu cevnih kotlova došlo do poremećaja pa je morao da se isključi ceo blok od 350 megavajta.

„Za to ne postoji razlog i to će biti na mreži sutra do 10.00 ujutru. Lakše ćemo da dišemo od sutra što se bezbednosti i sigurnosti snabdevaja tiče“, dodao je.

 

Vučić: Bez struje još 0,38 odsto domacinstava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici vlade da je, prema poslednjim informacijama, bez struje još svega 0,38 odsto domaćinstava.

Vučić je dodao da ostalih oko 99,62 odsto domaćinstava ima električni energiju.

“Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vidu vremenske uslove”, rekao je Vučić.

Kazao je da EMS prethodnih dana funkcionisao perfektno, bez ikakvih problema i čestitao direktorki tog preduzeća na tome.

“Naravno da niko nije bio iznenađen kada padne sneg i komunalne službe su najvećim delom veoma dobro obavile posao. Ali, ono što nam se dogodilo u enegetskom sektoru, blago je reći, bio je potpuni kolaps”, naveo je Vučić.

Dodao je da je EMS uložio stotine miliona evra u popravljanje dalekovodne mreže visokonaposne snage.

Kazao je da je ostalo još da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda i da je za to potrebno do kraja 2028. godine još 700 miliona evra, kako bi u potpunosti imali obnovljenu mrežu EMS transmisionog sistema, i da to treba da uđe u program razvoja Srbija 2025-2028.

Čestitam EMS-u na izvanredno obavljenom poslu, poručio je Vučić.

NAJVAŽNIJE:

Vučić: Evropi u ovom trenutku nedostaje 100 miliona kubnih metara gasa i bukvalno će se smrzavati, mi ćemo se izvući s tim da budemo spremniji, da nam ugalj ne bude mokar, sve to će nas puno koštati, a zima nije ni počela

Vučić: Imamo probleme sa količinom gasa, dodatnih šest miliona kubnih metara moramo da kupujemo na tržištu, uz svu podršku koju smo dobili od rusije

Vučić: Očekujemo punu stabilizaciju sistema u ponedeljak, danas je bilo poremećaja u Kostolcu i ceo jedan blok je isključen do ujutru

Vučić: Namera nam je da kupimo sve što možemo od kapaciteta termo i hidro da bismo garantovali bezbednost Srbije u budućnosti, jer kompletan sistem nam je ispao zato što u EPS-u nisu vodili računa o tome koliko je ugalj mokar, uvozili smo enormne količien električne energije

 

Vučić i Brnabić: Veliki singal EU da podržava Srbiju

Srbija je otvaranjem klastera 4 napravila korak napred i dobila važan signal Evropske unije da oni podržavaju evropske integracije naše zemlje, saglasni su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Imamo odlične vesti iz Brisela. Srbija je jedina sa Zapadnog Balkana koja je otvorila poglavlja sada, i dobila pozitivan signal od EU”, naglasila je Brnabić, na sednici vlade kojoj prisustvuje i predsednik Vučić.

Ona je dodala da time treba da se ponosimo i da nam to služi na čast, kao i da je to pokazatelj da i u vreme pandemije, možemo da sprovodimo reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

“Nastavljamo dalje, imamo spreman i klaster 3 za otvaranje”, poručila je Brnabić, koja je jutros sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović prisustvovala Međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj je Srbija otvorila klaster 4.

Kako je istakla, nikada pozitivnije komentare nije čula tokom međuvladine konferencije, na kojoj su, prenela je, mnogi rekli da je bilo blizu i otvaranje klastera 3.

“Žao mi je što nije, ali i ovo je ogroman uspeh. Spremamo se za otvaranje klastera 5. U ovom trenutku imamo 22 otvorena poglavlja, od 35 i guramo dalje”, rekla je Brnabić.

Predsednik Vučić je ocenio da je otvaranje klastera 4 značajan signal da EU podržava dalji napredak Srbije na njenom evropskom putu, ali i da se u Srbiji vredno i dobro radi.

„Mi smo jedina zemlja sa Zapadnog Balkana kojoj je bilo šta otvoreno na međuvladinoj konferenciji u Briselu. Čemu se ne radujemo, jer bi voleli da su i drugi, posebno naši prijatelji iz Severne Makedonije, ali to, dodaje, iz bilateralnih razloga nisu“, kazao je on.

Vučić se zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu, koji je mnogo truda uložio i pokazao mnogo poštovanja.

Istakao je da je ovo dobar signal za našu zemlju da se rad isplati.

Naglasio je da su posebno važne otvorene oblasti kao što su životna sredina, energetika i transportna povezanost.

„Želim vladi da dobro radi i da možemo uskoro da pričamo i o zatvaranju poglavlja“, dodao je on.