VLADIKA TEODOSIJEI crkva učestvuje u velikoj diplomatskoj aktivnost Srbije kako bi se sprečio prijem Kosova u UNESCO, rekao je  vladika raško prizrenski Teodosije, koji kao administrator menja niškog Vladiku Jovana. On je ponovio da su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji podigli srpski vladari i da kao takve pripadaju srpskom narodu.

Crkve i hramovi, a naročito četiri koje su pod zaštitom UNESCO-a su u liturgijskoj funkciji, nisu samo spomenici da bi neko mogao da ih prisvoji i kaže: „Sada je to naše“, rekao je u prvom obraćanju novinarima u Nišu vladika Teodosije.

VLADIKA TEODOSIJE 1Ako ipak do toga dodje i ako se i donese neka odluka koja nije nama po volji, to ne znači da će takva odluka trajati zauvek, tvrdi vladika Teodosije.
Vladika kaže i da mu je jako drago što menja episkopa niškog Jovana. On će u isto vreme  predstavljati nišku eparhiju kao i susednu raško-prizrensku.
Da vladika Jovan napušta eparhiju u koju je došao nakon patrijarha Irineja odlučeno je zvanično na sednici Sinoda održanoj avgusta u beogradskoj Patrijaršiji. Ovim potezom crkvena vlada udovoljila je Jovanovoj molbi da ga i definitivno razreši uprave nad eparhijom u Nišu. Vladika je svoj zahtev crkvenim organima podneo još juna ove godine, zbog neodložnog lečenja, ali, kako se nezvanično navodilo, i zbog sukoba i podela u eparhiji.